2004: A ROZSDAFARKÚAK ÉVE - Segítsen Ön is!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Év madara programja kapcsán 2004-ben a rigófélék családjához tartozó rozsdafarkúak két hazai képviselőjére, a házi és a kerti rozsdafarkúra esett a választás, rájuk irányul a figyelem, őket világítja meg a képzeletbeli reflektor. Ma még mindkét faj viszonylag gyakori Magyarországon, védelmük azt célozza, hogy a jövőben is azok maradjanak.

Az év madara akció kapcsolódik az MME Madárbarát kert programjához, hiszen a két faj, de elsősorban a házi rozsdafarkú lakott területek madara, megtelepedését a kertekben odú kirakásával elő lehet segíteni. A házi rozsdafarkú úgynevezett C típusú odúban telepíthető meg, amelynek méreteit a mellékelt ábrán megtekintheti.

Az odút ereszdeszkázat alá, kőkerítésre, melléképületek falára lehet kihelyezni. Az odú évekig ezen a helyen maradhat, amennyiben ebben az évben nem épít fészket benne a házi rozsdafarkú, akkor sem kell elkeseredni, jövőre talán felfedezi magának egy madárpár.

Kérünk mindenkit, hogy a Rozsdafarkúak évében telepítsen legalább egy odút a kertjében!

Amennyiben az Ön kertjében házi rozsdafarkú énekel, akkor értesítsen bennünket az info@mme.hu e-mail címen, vagy küldjön egy képeslapot az alábbi címre: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1121 Budapest, Költő u. 21.

A képeslapra ne feledje el ráírni nevét és címét. (Megköszönnénk, ha olyan képeslapot küldene, amelyik lakóhelyét ábrázolja.) Természetesen levélben is értesíthet bennünket a kertjében megtelepedő rozsdafarkúról.

További információ:
Odúkészítés, kihelyezés | Az év madarai

Kapcsolódó hírek

Állománycsökkenés 1999-2019 év viszonylatában: Bíbic - 59,6%; Fürj - 62,7%

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most kiadott elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben folytatódott az agrár élőhelyeken 2005 óta zajló fészkelőállomány-csökkenés, ennek jelei már mutatkoznak a korábban növekedést mutató erdei élőhelyeken fészkelő madárfajoknál is Magyarországon!

Az Európai Bizottság közzétette a Biodiverzitás- és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát Az Európai Bizottság többszöri késlekedés után a tegnapi napon kiadta a régóta várt Biodiverzitás Stratégiát és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát. Ezek a dokumentumok az EU természeti sokféleséggel és élelmiszertermeléssel kapcsolatos szakpolitikájának fő irányait határozzák meg a...

Szívesen részt vennél egy európai szintű fajmegőrző program népszerűsítésében? Szeretnéd, hogy a te alkotásod szerepeljen a fokozottan védett rákosi vipera védelmével foglalkozó projekt hivatalos pólóján? Engedd szabadjára a fantáziád és jelentkezz pályázatunkra!