A tatai Öreg-tavon három naponta megkétszereződik a madarak állománya

Ne felejtse: IX. Tatai Vadlúd Sokadalom 2009. november 27-28-án!

A hét elején már 6500 lúd volt megfigyelhető a Sokadalomról híressé vált tatai Öreg-tavon. A hétvégén a madarak száma meghaladhatja a 15000-et is. Az Öreg-tavon telelő vadludak Skandináviából és Szibériából, Hollandia és Németország érintésével érkeznek. A múlt héten már ritka madárfajok is feltűntek, a Sokadalom madármegfigyelő versenyére érkezők legnagyobb örömére.

A madármegfigyelésen kívül lehetőség lesz részt venni a nagyközönség számára szervezett előadásokon és filmvetítéseken, a gyerekeket játszóház várja majd a tó partján. Igazi érdekességgel kecsegtet a madárgyűrűzési bemutató és az életkép-festés, ami immár hagyománnyá vált a tatai rendezvényen.

Részletes program

Képgaléria a 2008-as sokadalomról

Legfrissebb adatok:

 • 7800 liba
 • 2200 vetési lúd
 • 5600 nagy lilik
 • 20 nyári lúd
 • 1 apácalúd
 • 1 vörösnyakú lúd
 • 1900 sárgalábú sirály
 • 1400 dankasriály
 • 8000 varjú
 • 53 nagy kócsag
 • 1 tojó örvös bukó
 • 1 fattyúszerkő

Ajánlott öltözék:
November végén már hűvös az idő, öltözzön melegen, lehetőleg víz- és szélálló, réteges ruházatba. Ha mégis fázna, lehetősége van forralt bort vagy meleg teát fogyasztani a vízparton. Ha van saját távcsöve és madárhatározója, feltétlenül hozza magával, hogy minél több madarat figyelhessen meg közelről!

Az Öreg-tó a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott, úgynevezett Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik, és része az Európai Unió Natura 2000 hálózatának.

 

 

 

 
  Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

 

 

 


IX. Tatai Vadlúd Sokadalom

Szervezők:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Komárom-Esztergom megyei Csoportja;
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság;
Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. 

Védnök:
Michl József Tata Város polgármestere 

Fő támogatók:
Tata Város Önkormányzata
Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság

Kapcsolódó hírek

Rákosi viperák (Fotó: Orbán Zoltán)

Az Európai Unió LIFE-programja és az Agrárminisztérium támogatásával, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) koordinálásával megkezdődött „A rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása a Pannon régióban (LIFE18 NAT/HU/000799)” című LIFE projekt.

Vadludak a Tatai Öreg-tavon (Fotó: Csonka Péter)

Idén immáron 19. alkalommal várjuk sok szeretettel a madárbarátokat a Tatai Öreg-tó partjára, a Tatai Vadlúd Sokadalomra. Az utóbbi években már közel húszezer látogatót is vonzó rendezvény azért egyedülálló, mert a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amit...

Kezdő madarász képzés Székesfehérváron

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Fejér Megyei Helyi Csoportja két napos képzéseket hirdet "Kezdő madarász vagyok!" címmel, amely az ország több pontján eddig nagy sikert aratott. A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, amelynek birtokában bárki sikerélményekkel vághat bele a...