Augusztus a Madárbarát kertben I. - Miért kopasz az itatóra járó szajkók némelyike?

Augusztusban – néhány faj kivételével – lezárul a költési szezon, és amint azt írtuk, ez sok helyen a madárforgalom jelentős csökkenésével jár. A Madárbarát kertben azonban ilyenkor is akad látnivaló – ezekre mutatunk példákat most induló cikksorozatunkban.

A nyár második felében, a szajkók vedlési időszakában gyakran látni ilyen fura fizimiskájú példányokat (Fotó: Orbán Zoltán).


A szajkó, ez az erdőlakó varjúféle nem csak fészeképítésre használja, de táplálékát is alapvetően a fák között (a lombozattól a talajig) keresi. Ebből következően még a településeken élő, az emberhez jobban hozzászokott szajkókra is jellemző a rejtett, bujkáló életmód. Ilyen körülmények között fel sem tűnhet, hogy nyár végén e madarak egy részének a feje és a nyaka szinte teljesen kopasz.

Ez az alacsony megfigyelési esély azonban nem vonatkozik azokra a madárbarátokra, akik folyamatosan itatnak. A nyárvégi meleg időben az itatók ivó- és fürdővize ugyanis mágnesként vonzza a szajkókat is. Ráadásul augusztus elejétől ezeknek a madaraknak a száma jelentősen emelkedhet a lakott területeken is, mivel ekkor felerősödik a kóborlási hajlamuk (a cikkben bemutatott fotók mindegyike a főváros XVII. kerületében készült ezekben a napokban).

Ilyen egy megszokott kinézetű szajkó feje (Fotó: Orbán Zoltán).
Ilyen egy megszokott kinézetű szajkó feje – 5 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).

Ilyen egy megszokott kinézetű szajkó feje (Fotó: Orbán Zoltán).

Ilyen egy megszokott kinézetű szajkó feje (Fotó: Orbán Zoltán).

Ilyen egy megszokott kinézetű szajkó feje (Fotó: Orbán Zoltán).

Ilyen egy megszokott kinézetű szajkó feje (Fotó: Orbán Zoltán).

Ennél a madárnál feltűnő a fejbúb hiányos tollazata és a szem körüli csupasz rész (Fotó: Orbán Zoltán).
Ennél a madárnál már kezd feltűnő lenni a fejbúb hiányos tollazata és a szem
körüli csupasz rész – 3 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

Ennél a madárnál feltűnő a fejbúb hiányos tollazata és a szem körüli csupasz rész (Fotó: Orbán Zoltán).

Ennél a madárnál feltűnő a fejbúb hiányos tollazata és a szem körüli csupasz rész (Fotó: Orbán Zoltán).

Itt pedig már nem kell különösebb magyarázat, ez a madár leginkább a híres magyar (erdélyi) kopasznyakú tyúkfajtához hasonlít (Fotó: Orbán Zoltán).
Itt pedig már nem kell különösebb magyarázat, ez a madár leginkább a híres magyar
(erdélyi) kopasznyakú tyúkfajtához hasonlít – 4 fotó (Fotók: Orbán Zoltán).

Itt pedig már nem kell különösebb magyarázat, ez a madár leginkább a híres magyar (erdélyi) kopasznyakú tyúkfajtához hasonlít (Fotó: Orbán Zoltán).

Itt pedig már nem kell különösebb magyarázat, ez a madár leginkább a híres magyar (erdélyi) kopasznyakú tyúkfajtához hasonlít (Fotó: Orbán Zoltán).

Itt pedig már nem kell különösebb magyarázat, ez a madár leginkább a híres magyar (erdélyi) kopasznyakú tyúkfajtához hasonlít (Fotó: Orbán Zoltán).

 

A jelenség hátterében egy természetes biológiai folyamat, a vedlés alkalmanként rendellenes megjelenési formája áll.

A könnyű szerkezetű madártollat elképesztő mennyiségű és erejű fizikai és biológiai hatás éri:

  • egy év alatt akár több tízezer kilométernyi repülőúton hordozza a madár teljes súlyát, gyakran több g-s terhelésnek kitéve;
  • eközben a menetszél különösen a szárny és farok tollainak végét tépi, cibálja ; 
  • folyamatosan rongálja a Nap agresszív UV sugárzása;
  • miközben tolltetvek rágják;
  • a napi tollászkodás során pedig a madár csőre fizikailag koptatja.

Ezért a madarak évi rendszerességgel, de csoportonként, fajonként nagyon eltérő stratégiák mentén lecserélik a test fedőtollait, valamint a szárny és a farok repülőtollait. A genetikailag programozott, nagy táplálék-, energia- és időigényű tollcsere kapcsán a madaraknak számos szempontot kell szem előtt tartaniuk, kezdve az évszakonként és területenként változó táplálékellátottságtól, az őszi és tavaszi vonuláson át a fiókanevelés nehéz feladatáig. A szajkók esetében az öreg madarak nyáron teljes (az összes tollat érintő), a fiatalok nyáron részleges (a szárny és a farok repülőtollait nem érintő) vedlést végeznek. 

A fotókon látott nagyságrendű tollhiány esetében a szakemberek elsőként külső parazitákra gondolnak. Ugyanakkor Dr. Sós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosának, egyben elsimert madarásznak elmondása szerint a szajkóknál gyakran megfigyelhető nyári kopaszság hátterében, több madár vizsgálata alapján sem tudták élősködők jelenlétét kimutatni. Ezeknél a madaraknál a legvalószínűbb ok a vedlés szabályozásában fontos szerepet játszó pajzsmirigy rendellenes működése vagy tápanyaghiány lehet. 

De ami a lényeg – a faj esetében nem is valódi és tartós kopaszságról van szó! A harmadik képsorozaton jól látszanak a madáron az új, még tokos tollak. Ezek két héten belül teljesen kifejlődnek és a szajkó ismét megszokott pompájában, teljes tollbúbbal élheti életét – legalábbis a következő nyárig, a következő vedlési időszakig.


Jó hír azok számára, akik szeretnének közelebbről és minél több madarat megfigyelni, hogy soha nem késő itatót kihelyezni. Ehhez mindenkinek sok sikert, jó itatást, jó madár- és szajkómegfigyelést kívánunk!

Folytatása következik ...
 

Orbán Zoltán - Madárbarátok könyve (Cser Kiadó, 2013) külső borító.
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (bolt >>).

 

Önt is várja a Madárbarát kert program!

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprograma.

A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát kert elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán). Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát panel elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán).
A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
a képekre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A Madárbarát kert programnak 2016-ban már 6.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!

 

Az MME támogatása

Kérjük, ne felejtse, hogy az a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása mellett MME tagsággal és többféle támogatással is segítheti egyesületünk munkáját. Köszönjük!

 

Orbán Zoltán

 

Kapcsolódó hírek

Az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportja online országos madártani versenyt hirdet általános és középiskolások részére. A Beretzk Péter emlékére elnevezett verseny 2019. szeptemberétől 2020. márciusig zajló madárismereti vetélkedő. A versenyen résztvevő diákoknak Magyarország élővilágával kapcsolatos, elsősorban a hazai madárfaunát érintő kérdéseket kell megválaszolniuk.

Európai Madármegfigyelő Napok (Fotó: Orbán Zoltán)

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban. Az idei rendezvényre október 5-6-én kerül sor. A programhelyszínekért görgessen lejjebb! A Helyszínek folyamatosan bővülnek! Frissítve: 2019.09.20. 8:27

A madarak globálisan 400-500 millió tonna rovart fogyasztanak el évente (Forrás: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00114-018-1571-z)

El tudod képzelni, milyen lenne a világ madarak nélkül? Tudod miért van rájuk szükség? Mármint azon kívül, hogy hangjukkal és látványukkal gyönyörködtetnek minket...Ha mindenképp a hasznukról kell szót ejteni és még nem olvastad Herman Ottó könyvét (A madarak hasznáról és káráról), ez a cikk dióhéjban összefoglalja a témát.