Az elektromos vezetékek felmérésének első szomorú tapasztalatai

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén már 12. alkalommal szervezi meg a középfeszültségű oszlopok országos felmérését, melynek fő célja a középfeszültségű oszlopok és vezetékek okozta, leginkább áramütésből eredő madárpusztulások feltérképezése. 

Középfeszültségű vezetékszakaszok felmérése Szatymaz térségében (Fotó: Csibrány Balázs).

Amellett, hogy ezzel pontos képet kaphatunk a még szigeteletlen oszlopfejek elhelyezkedéséről és károkozásáról, a már szigetelt oszlopok esetében is ellenőrizhetjük a különböző szigetelések és madárvédelmi berendezések hatékonyságát.


Áramütött szalakóta teteme (Fotó: Csibrány Balázs).

„A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” LIFE+ projekt szempontjából is kiemelt jelentőséggel bírnak a szalakóta élőhelyek, különösen a védelmi munkákban érintett különleges madárvédelmi területek oszlopfelmérései. Számos madárfaj mellett a szalakótát is fenyegeti a szigeteletlen oszlopfejek által okozott áramütés veszélye, ezért a Rollerproject egyik fontos eleme az MME által 2008-ban elkészített konfliktustérkép frissítése.


Nem csak a szalakótákat fenyegetik a veszélyes oszlopfejek. Áramütött vörös vércse maradványa az egyik oszlop alatt (Fotó: Csibrány Balázs).

A projektterületeken megkezdődő oszlopfelmérések sajnos rögtön szomorú tapasztalatokkal szolgáltak. A Balástya-Szatymaz környéki homokvidék különleges madárvédelmi területen már az első, nem egészen száz középfeszültségű oszlopot érintő felmérésen hat elpusztult szalakóta teteme került elő. Négy madár ugyanazon oszlopfejen lelte halálát, egyiküket azonosítani is sikerült színes gyűrűje alapján. 2012-ben jelölték fiókaként, nagyjából 5 km-re az elpusztulás helyétől.


A „haláloszlop” Szatymaz térségében. Ugyanolyan szigeteletlen, mint több tízezer társa országszerte (Fotó: Csibrány Balázs).

Az áramütött szalakóták a legideálisabb táplálkozó területeken koncentrálódnak, a halálos oszlopfejek jellemzően gyepterületen vagy lucernatáblán helyezkednek el. Ezúton is szeretnénk bíztatni minden önkéntes felmérőt, hogy a lehetőségekhez mérten minél több, különösen szalakóta élőhelyeken található középfeszültségű vezetékszakaszt térképezzenek fel az országos felmérés során.


A színes gyűrűje alapján azonosított szalakóta maradványai (Fotó: Csibrány Balázs).

Csibrány Balázs

 

Kapcsolódó hírek

Fiatal vörösbegy (Fotó: Orbán Zoltán)

Itt a nyár utolsó hónapja. Augusztusban a legtöbb faj esetében lezárul a költési szezon, a fiókák már elhagyták a fészket és megkezdték szülői segítség nélküli önálló életüket.

Altaj expedició (Fotó: Bagyura János)

A Bonni Egyezmény által életre hívott nemzetközi kerecsensólyom-védelmi program megvalósításának részeként, az előző években megkezdett munkát folytatva, Bagyura János, Kazi Róbert Prommer Mátyás 2019 június 6-21. közötti időszakban Mongóliában az Altaj-hegységben végzett megfigyeléseket, a mongol kollégákkal közösen.

12. éves hím kerecsensólyom  a fiókáival (Fotó: Bagyura János)

A kerecsensólyom fajmegőrzési program keretében fiókanevelési időszakban (május közepe június eleje) évente közel húsz fészekhez  a MAVIR segítségével vadmegfigyelő kamerákat helyezünk ki. Az akció célja a zsákmányállatok meghatározása, a párokban történt változások megfigyelése, valamint a fióka korban történt mortalitás okainak a pontosabb megismerése.