Az áram ára? - Kampány a madarak áramütésének megelőzésére

Évente több tízezer védett és fokozottan védett madarunk pusztul el áramütés következtében. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) és a Budapesti Elektromos Művek Rt. (ELMŰ) sajtótájékoztatót szervezett a védett madarakat érő áramütések problémájáról, az első országos vezetékfelmérés eredményeiről, és a megoldás lehetőségeiről.Az elmúlt napokban ért végett egy országos felmérés, amely során két hét alatt száznál több önkéntes összesen 2737 villanyoszlopot ellenőrzött. A felmérés során 41 madárfaj 578 elpusztult példányát találták meg. Az MME szakembereinek becslése alapján éves szinten országosan mintegy 45 ezer madár pusztul el a középfeszültségű vezetéksorok villanyoszlopain.

Az MME e felmérés eredményeinek bemutatásával is szeretné felhívni a figyelmet a problémára, ezért egy szakanyagot készített. Ennek legfontosabb üzenete, hogy más országokhoz hasonlóan, hazánkban is indokolt lenne a jogszabályi változtatás, amelynek segítségével a középfeszültségű szabadvezeték hálózatokon kötelezővé kell tenni madárbarát szerkezetek alkalmazását és a régi oszlopok záros határidőn belüli ártalmatlanítását.

Az MME képviselői az eddigi tapasztalataikat, véleményüket és javaslataikat tartalmazó szakanyagot átnyújtották Dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszternek, Dr. Konrad Missenbrocknak, az ELMŰ Rt. tulajdonos vezérigazgatójának, valamint Dr. Hatvani Györgynek a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkárának. Mindhárom fél kifejezte együttműködési kézségét és örömüknek adtak hangot, hogy a társadalmi oldallal, jó együttműködés alakult ki. Dr. Persányi Miklós egyetértett, azzal a felvetéssel, hogy a probléma megoldása érdekében meg kell alkotni a szükséges jogszabályi hátteret. Horváth Zsolt az MME igazgatója rámutatott annak a jelentőségére, hogy az egyesületet a gazdasági és törvényhozói oldalon is partnerként kezelik és minden jel arra mutat, hogy a közös munka és a várható eredmények tekintetében is egy európai megoldás születhet.


További információ:
Középfeszültségű vezetékek és madárpusztulás (PDF) | Gyilkos oszlopok | A kampányról bővebben | Képek a sajtótájékoztatóról

Kapcsolódó hírek

Országos Sasszinkron eredmények 2004-2019 között (Forrás: MME Monitoring Központ)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron 17. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását 2020. január 17-19. között.

Fecskefészkek engedélyezett eltávolítása, fehérgólya-fészkek biztonságossá tétele és lombfakadás előtti fakivágás – a települések három leggyakoribb, évről évre ismétlődő természetvédelmi problémája (Fotók: Orbán Zoltán)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a lakosság, az önkormányzati és állami szervek figyelmét, hogy a költési időszak kezdete előtt, az év első három hónapjában lehet és kellene elvégezni azokat a természetvédelmi szempontból érzékeny munkákat, amik áprilistól tilosak, mert veszélyt jelentenek az állatokra, a biológiai sokféleségre.

Fotó: Habarics Béla

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) rajzpályázatot hirdet „Erdei fülesbagoly” címmel óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban.