... Hogy milyen volt? Az egri "Kezdő madarász vagyok" képzés

A Bükki Helyi Csoporttal kétnapos képzést hirdettünk "Kezdő madarász vagyok!" címmel Egerben. A tanfolyamon 16-an vettek részt, vegyes korosztályból. A lelkesedés és a kíváncsiság azonban ugyanolyan egyforma volt mindannyiunkban!

A széncinegét kézből is megfigyelhettük (Fotó: Bóta Gábor)

A madarász alapképzés célja volt, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába. Egerben ezt a célcsoportot tökéletesen sikerült elérnünk, és olyan tehetséges madármegfigyelőkkel ismerkedtünk meg, akikkel még nem találkoztunk azelőtt.

Csoportkép (Fotó: Golen Gerhárd)
A terepi nap csoportképe (Fotó: Golen Gerhárd)

Egerből, Miskolcról, Gyöngyösről, Budapestről, Budaörsről, Veresegyházról, Hevesről és Leányvárról jöttek el érdeklődők a képzésre, vannak akikkel már azóta is találkoztunk helyi csoport rendezvényünkön. A képzés első napján elméleti oktatást tartottunk, a madarászat alapjaitól a határozó használatáig. Másnap szerencsésen alakult az időjárás, így Eger központi parkjában, az Érsekkertben tölöttük a terepi napot. 

Az Érsekkertben a madármegfigyelésen és az egyéni munkán túl a gyakorlati madárvédelmet is szerettük volna megismertetni, ezért kihelyeztünk egy odút füleskuvik számra a résztvevők segítségével, valamint leellenőriztük az odútelepünk egyik szegmensét.

Fotó: Bóta Gábor
A távcsövek és a spektív használatát az Eger patak tőkés récéin gyakoroltuk
(Fotó: Bóta Gábor)

Fotó: Bóta Gábor
A mesterséges odúinkban javarészt még tojásokat és kicsi fiókákat találtunk
(Fotó: Bóta Gábor)

Fotó_Bóta_Gábor
A leggyakrabban megfigyelt madár a parkban - Már sok ugrándozó rigófiókával is találkoztunk, és azt is meg tudtuk figyelni ahogy etetik őket 
(Fotó: Bóta Gábor)

A magunk részéről pozitív tapasztalatokkal bíztatnánk a helyi csoportokat arra, hogy tartsanak képzéseket, hiszen olyan lelkes emberekkel is megismerkedhetünk ezáltal, akik még valamilyen oknál fogva nem jártak a rendezvényeinken. 

Oklevéllel (Fotó: Golen Gerhárd)
Az egyéni feladat után ("madárfaj-vadászat") oklevelet is kaptak a képzés résztvevői
(Fotó: Golen Gerhárd)

Tapasztalataink tükrében a Bükki Helyi Csoporttal ősszel Miskolcon is meg fogjuk hirdetni a képzést.

Hák Flóra (MME)
Golen Gerhárd (BNPI)
Eger, 2018.05.10.