A színpompás gyurgyalagnak elkél a segítség

Csupán bő három hónapot tölt hazánkban a színpompás gyurgyalag, ám ezen a három hónapon múlhat állományának fennmaradása!

A gyurgyalag akkor érzi jól magát, amikor már kellően forró a nyár. Hazánkba ő érkezik az utolsók között május elején és távozik először Augusztus végén. Repülő rovarokkal táplálkozik, hidegebb, nedves időben ritkán méhekkel is. Sajnos költés közben több veszély is fenyegeti, a költőhelyek megsemmisülésétől kezdve a szándékos pusztításig. 

Milyen veszélyek fenyegetik?

Csíphetnénk egymást!

A gyurgyalag elsősorban repülő rovarokkal táplálkozik. Szitakötő, bögöly, légy, futó-, kőris- és fináncbogarakat, poloskákat, lepkéket, darazsat zsákmányol, házi méhet leginkább hosszan tartó esős időszakokban fogyasztanak. Sajnos a méhészek az 1980-90-es évekig komoly kártevőnek tekintették a gyurgyalagokat. Azonban tudományos vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a házi méh csak kis részét teszi ki a gyurgyalag táplálékának. Szerencsére ma már enyhült a feszültség, de a méhésztelepek közelében lévő gyurgyalagtelepek még mindig konfliktusforrást jelenthetnek.

Ahol a part szakad

Kedveli a meleg, napsütötte domboldalakat, a déli fekvésű homokbányákat. Néhány évtizeddel ezelőtt elsősorban a nagyobb folyók partfalaiban költött. Újabban a lakott területeken is megtelepedett, meszesgödrök vagy pincének kiásott mélyedések falában, enyhe lejtésű pusztagyepeken, útpadkában. Manapság az állomány nagy része működő vagy bezárt homokbányákban költ.

A partfalak azonban benövényesedhetnek vagy nem állnak rendelkezésre, a homokbányákban anyagnyerési céllal lefejthetik a falat, vagy kommunális hulladékkal, hígtrágyával töltik fel. 

Megoldás: partfalak folyamatos karbantartása, mesterséges partfalak létrehozása, a nagyobb telepek tulajdonosaival kapcsolatban kell állni, tájékoztatni őket!

Együtt kell fellépnünk azért, hogy a gyurgyalag sikeresen költhessen hazánkban, és hogy a fokozottan védett madár állománya ne csökkenjen!

Csatlakozzon adományával gyurgyalagvédelmi munkákhoz!

Mit tehetünk együtt?

Mivel az ország egyes régióiban kevés alkalmas fészkelőhely található, ugyanakkor a gyurgyalagok számára a mesterségesen kialakított partfalak is megfelelnek, így mesterséges partfalak létrehozásával segíthetjük őket a költésben. Emellett fontos feladat a partfalak folyamatos karbantartása, esetlegesen a fal elé nőtt bokrok és egyéb növényzet visszavágása vagy eltávolítása.

A költőhelyek megsemmisítésének megakadályozása érdekében a fészkeknek helyet adó telepek tulajdonosaival, kezelőivel napi munkakapcsolatot kell kialakítani, és tájékoztatni kell őket a védelem céljáról és lehetséges módjairól.

A kutató- és monitoringmunkánkkal is sokat tehetünk a gyurgyalagokért: a költést befolyásoló tényezők felmérésével az esetleges konfliktushelyzeteket is kezelhetjük,  a méhészekkel való együttműködés különösen hangsúlyos munkánk során. Emellett a rovarok által bevitt mérgeknek is áldozatául eshet a gyurgyalag, így vizsgálni kell a vegyszeres növényvédelem gyurgyalagokra gyakorolt hatását is.

Mint láthatja, a gyurgyalagok védelme rendkívül összetett feladat. A hatékony munkához a gazdálkodókkal, méhészekkel, bányatulajdonosokkal való folyamatos szakmai együttműködés mellett a madárvédelmi kutatómunka is elengedhetetlen. Kérem, hogy adományával támogassa tevékenységünket!

Csatlakozzon hozzánk, segítsük együtt a színpompás gyurgyalagot!

1000 forinttal a méhészek tájékoztatását és a megállapodást segíti!

2000 forinttal a meglévő költőhelyek védelméért és karbantartásáért tehet!

5000 forinttal pedig mesterséges partfalak kialakítását teheti lehetővé!

 

Köszönjük!

 


A konfliktusok enyhítésére méhlegelőt létesítettünk egy gyurgyalagtelep közelében
(Fotó: Kertész László)


Berepülés a fészeküregbe (Fotó: Dr. Zumpf András)


Egy benövényesedett, fészkelésre alkalmatlan régi telep (Fotó: Kertész László)


Az élőhelykezelési munka eredménye (Fotó: Kertész László)

 

 


 

 

Ha egy felhasználói fiókot kíván létrehozni ezen a weboldalon, a jelölőnégyzetet válassza ki és adjon meg egy Felhasználó nevet és egy jelszót. Ha már rendelkezik egy felhasználói fiókkal, akkor lépjen be mielőtt befejezi ezt az űrlapot.
Személyes adatok
Dátum formátum (1974-01-06)