Ki bujkál a magas fűben?

 

Üdvözöljük adományozói oldalunkon! Tudjon meg többet a védelmre szoruló madarainkról! Amennyiben támogatná munkánkat, az adományozói űrlapot a cikk alján találja.

A magas fűben megbúvó, fürjhöz hasonlító madarunkat sokan talán még sosem látták. Az év felét hazánkban töltő, jellegzetes hangú madár állományát sajnos az egyre szűkülő élettér és a nem megfelelő gépi kaszálás jelentősen veszélyezteti. 2016-ban láthatóvá tesszük, és megvédjük az év madarát! Segítsen nekünk ebben!

Sokszor csak hallható, de nem látható madár a haris. Jellegzetesen magasabb, sűrűbb növényzetű, nedves rétek, kaszálók, folyó menti területek és tóparti laposok madara, ahonnan ritkán repül elő. 

Augusztusban hosszú vándorútra indul, Afrika egészen déli tájait is eléri. Ám az út korántsem veszélytelen. A hálóval és puskával fürjekre vadászók a könnyű célpontnak bizonyuló harist is elpusztítják, évente 14 ezer haris esik csak az egyiptomi vadászok áldozatául.

Május elején térnek vissza hazánkba, a tojók ekkor rakják le 7-10 tojásukat földbe vájt fészkükbe. De sajnos a lerakott tojások nincsenek biztonságban, mind az elszaporodott ragadozók, mind a harisokra veszélyes gépi kaszálás miatt. 

De lássuk pontosan mi is veszélyezteti a harist!

Szikkadó rétek

Az üde és nedves rétek feltörése, beépítése, a nem megfelelő vízrendezés következtében kiszáradó gyepek és a patakparti természetes magaskórósok felszámolása tovább fokozza a harisok fészkelőhelyeinek csökkenését. Ezért szeretnénk elérni, hogy a döntéshozók és a gazdálkodók a természetkímélő gazdálkodást helyezzék előtérbe, igyekezzenek megőrizni az üde kaszálóréteket és a nedves gyepeket.

A kaszálás veszélyei

A harisokra az egyik legnagyobb veszélyt az élőhelyükön végzett gépi munkák, elsősorban a kaszálás jelenti. Ám néhány tanácsunkat betartva harisbarát kaszálás is lehetséges.
Ezzel segíthetnek a gazdálkodók:

  • menekülési útvonalat biztosító vagy háborítatlan területeket meghagyó kaszálással;
  • a legveszélyesebb kaszatípus mellőzésével vagy a legalább 8-10 cm-es tarlómagasság beállításával;
  • vagy augusztus eleji kaszálással, amikor már elég nagyok a fiókák, hogy ne essenek áldozatul.

 

A harisnak szüksége van ránk! Adománya hatalmas segítség abban, hogy hatékony harisvédelmi programot valósíthassunk meg!

1000 forinttal hozzájárulhat érdekérvényesítő munkánkhoz, mely a haris élőhelyeinek megmentését szolgálja,

2000 forinttal az  állományfelmérési és gyűrűzési munkánkhoz járulhat hozzá.

5000 forinttal pedig a gazdafórumokon való részvételhez járulhat hozzá, ahol a természetbarát gazdálkodást népszerüsítjük,

Köszönjük segítségét!

 


Haris élőhely(Fotó: ifj. Kalotás Zsolt)


Költő- és telelőterület (Forrás: IUCN)


A vadrisztó lánc használata nem csak a harisokat segíti (Fotó: Orbán Zoltán)​


Haris röptében (Fotó: Oláh Zoltán)


 

 

   

Köszönjük, hogy adományával hozzájárul ahhoz, hogy láthatóvá tegyük a harist!

Ha egy felhasználói fiókot kíván létrehozni ezen a weboldalon, a jelölőnégyzetet válassza ki és adjon meg egy Felhasználó nevet Ha már rendelkezik egy felhasználói fiókkal, akkor lépjen be mielőtt befejezi ezt az űrlapot.
Személyes adatok
Dátum formátum (1974-01-06)