Az elmúlt 15 évben megfeleződött a hazai fecskeállomány. A molnár- és füstifecskék fészkei a az élőhelyek csökkenése, a fészekrakáshoz szükséges anyag hiánya és az emberi rongálás miatt lassan eltűnnek a házak faláról, a partifecskék pedig a folyószabályozás miatt maradnak költőhely nélkül.

Önre van szükségünk, hogy a fecskék állománycsökkenését megállítsuk!

A fecskéink közül leginkább a molnárfecske kötődik a városi környezethez, de az állattartó telepek eltűnése okozta táplálék- és fészkelőhely-hiány miatt a füstifecskék is egyre inkább a városiasodott madárfajaink közé tartoznak. Az emberekkel való együttélés sokszor rendkívüli nehézséget jelent. Sajnos sokan szánt szándékkal verik le a fecskefészkeket, a költés okozta „piszok” miatt. Ha környezetében találkozik ezzel a jelenséggel, vagy esetleg Önt is zavarja az eresz alatt fészkelő fecskék ürüléke, akkor szereljen fel fecskepelenkát! Ez a kis deszka megkönnyíti az együttélést, és nyugalmat hozhat a fecskéknek is.

De a fészekrakásban is segíthetünk!  

Bár az idei év csapadékos, de egyre szárazabb tavaszokra számít-hatunk, mikor szinte alig áll a fecskék rendelkezésére sár a fészeképítéshez. Kertünkben kis gödröt ásva vagy egy tálcába földet téve és azt nedvesen tartva létesíthetünk sárgyűjtő helyet. Ha ez nem megvalósítható,  szerezzünk be műfecskefészket és meglévő fészkek közelébe helyezzük ki azokat! 

A nagy kiterjedésű homokos vagy löszös függőleges partfalakban fészkelő partifecskék ideális fészkelő-helyei a folyószabályozások következtében Európa-szerte eltűnőben vannak, illetve a meglévőket a növényzet gyakran annyira benövi, hogy már akadályozza a ki-és berepülést, valamint az emlős ragadozóknak megkönnyíti a feljutást. A változás jelentős mértékét jelzi, hogy a Tisza magyar szakaszán fészkelő 30 ezer páros állomány 3 ezer párra csökkent az elmúlt 25 év alatt !

Hogyan segítjük a partifecskéket? 

Egyesületünk munkatársai önkéntesekkel együtt egy-részt költőhelyeket hoznak létre 10-15 méter hosszú, 1,5-2 méter széles mély, függőleges árkok készítésével; másrészt partfalfelújítások során meg-tisztítják a zavaró növényzettől a partifecskefészkeknek otthont adó falat. 

Partifecske-hajózást is szervezünk dr. Szép Tibor partifecskekutató vezetésével: Tokaj közelében találhatók Európa legnagyobb egybefüggő partifecske-telepei, melyeket kétórás hajóút során minden évben nászidőszakban, május közepén csodálhatnak meg az érdeklődők.

Mennyi az annyi?

A hatékony fecskevédelemhez elengedhetetlen a hazai
állományok folyamatos megfigyelése. Ennek érde-kében minden évben júniustól augusztusig költő-helyükön, az ősz folyamán pedig a vonulás során használt éjszakázó helyeken függönyháló segítségével fogjuk be a fecskéket, és egy gyors mérést követően meggyűrűzzük őket. Gyűrűzés mellett a lakosság bevo-násával online fecskefigyelő adatbázist üzemeltetünk 2010 óta, ami a fecskék védelmének éve volt Magyarországon.

A http://www.fecskefigyelo.mme.hu/ oldalon feltölthetik, ha tavasszal érkező fecskét, partifecske-telepet, tojásból kikelő fiókát, nyár végén gyülekező fecskéket vagy rongált fecskefészket látnak. A sok tízezer adat segíti egyesületünk kutató- és védelmi munkáját.

 

Kérjük, adományával segítse fecskevédelmi munkánkat!

1000 forinttal hozzájárulhat a lakosság tájékoztatásához, a fecskevédelmi teendők megosztásához.

2000 forinttal hozzájárulhat fecskegyűrűző és –monitoring munkánkhoz.

5000 forinttal hozzájárulhat a partifecskék számára mesterséges partfalak kialakításához és a meglévő partfalak felújításához!

Köszönjük, hogy megakadályozza, hogy a fecskék eltűnjenek hazánkból!

 

Fecskepelenka a békés együttélésért
(Fotó: Orbán Zoltán)

Kertünkben létesíthetünk sárgyűjtőhelyet 
(Fotó: Orbán Zoltán)

 


Kutatás a partifecske telepeknél 
(Fotó: Orbán Zoltán)

 


Partfalak felújítása a partifecskék számára (Fotó: MME Archívum)

 


Sarat gyűjtő molnárfecske (Fotó: Csonka Péter)

 

1.

Teljes összeg

2.

Ellenőrizze adatait

(Amennyiben adataiban változás következett be, kérjük, javítsa azokat!) (A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező)

Dátum formátum (1974-01-06)

Kérem adja meg a Felhasználó nevet a fiók létrehozásához.

Már van fiókja? Lépjen be, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!
Máskor is adományozna? Regisztráljon, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!

Fizetési opciók
 
[x] Kérem küldjenek részemre készpénz átutalási megbízást!