A hazánkban költő madarak 80 százaléka a hideg beköszöntével táplálékban gazdag telelőhelyre költözik, és csak tavasszal tér vissza hozzánk. Ám erre a közel fél évre nem tévesztjük őket szem elől, ha tehetjük "elkísérjük" őket! 

Segítsen, hogy még jobban megismerjük a vándorutat, amit bejárnak, hogy hatékonyabb nemzetközi védelmi programot dolgozhassunk ki! 

A madárvonulás mindig is foglalkoztatta az  emberiséget, Arisztotelész úgy tartotta, hogy a kakukkok ősszel karvallyá változnak, a kerti rozsdafarkúak pedig vörösbeggyé a fecskék pedig a telet dermedt állapotban, az iszapban töltve vészelik át. 

A kutatómunkának köszönhetően ma már pontosan tudjuk, hogy egyes fajok hol töltik a telet. 
Az 1800-as évek végén Dániában kifejlesztett madárgyűrűzés kezdete óta eltelt több mint 100 év, ez alatt rengeteget fejlődött a madárgyűrűzések
módszertana, a madárészlelések rögzítésének
és elemzésének módja. Az MME Madárgyűrűzési Központ 312 vizsgázott gyűrűzője, akik madarászok vagy természetvédelmi szakemberek, ők általában önkéntes alapon segítik a vonuláskutatással kapcsolatos teendőket.

A nyomukban járunk: A gyűrűzés mellett a néhány egyedre felszerelt műholdas jeladók által tudunk betekintést nyerni vonuló madaraink életébe: útvonalukról, pihenő- és telelőterületeikről, aktuális pozíciójukról, magasságukról, repülési irányukról kaphatunk adatokat műholdas kommunikáció segítségével.
A technológiai fejlődésnek hála mára már olyan napelemmel ellátott, miniatűr jeladók állnak rendelkezésünkre, melyeket a madár hátára szerelve, az állatot a természetes mozgásában nem akadályozva tudjuk megfigyelni. 

Miért kell őket "elkísérni"? 
A sok adat begyűjtése azért fontos mert mozgásukat a lehető legrészletesebben megismerve lehet csak feltérképezni a rájuk leselkedő veszélyeket, és ezek
ismeretében kidolgozni egy hatékony védelmi programot. Például sok jeladós madarunk lett már áramütés áldozata. A nyomkövetés haszna itt abban nyilvánul meg, hogy a jelölt madarak útjai kirajzolják azokat a területeket, amelyekre a szigetelési munkákat koncentrálni kell. Ugyanezen adatok segíthetnek például a szélerőművek helyének megtervezésekor is.

Határtalan összefogás

A vonuló madarak hatékony védelme határokon átívelő közös munka, hiszen a hazánkban  fészkelő madarak egy jó része másik országban telel, míg a tőlünk északabbra található országok madarai számára pedig Magyarország jelenti a hideg évszakban az úti célt. Éppen ezért az MME számos nemzetközi együttműködés résztvevője:

  • ​Fellépünk a mediterrán madármészárlás ellen! A nemzetközi ernyőszervezet, a BirdLife International szakmai fórumain rendszeresen részt veszünk, és magyar nyelvű információs cikkekkel tájékoztatjuk a hazai közönséget.
  • A vonuló madarak mérgezése ellen fellépő és európai akcióterven dolgozó munkacsoport szakértő résztvevőiként szakmai anyagokat állítunk össze.
  • Ragadozóvédelmi programjaik kapcsán a Grúz Madárvédelmi Szervezetet (SABUKO) pénzügyileg is támogatjuk, folyamatos velük a szakmai együttműködés.
  • A szalakóták és kék vércsék védelme kapcsán együttműködésünk van Szerbiával, Bulgáriával, Romániával, Ciprussal és Izraellel.

Az információ kezelése

A vonuló madarak védelme rendkívül összetett feladat: terepi munka és a nemzetközi összefogás mellett a több ezer adat elemzésére alkalmas adatbázisok és szoftverek fejlesztése is szükséges hozzá.

Csatlakozzon hozzánk, járjunk együtt a madarak nyomában! 

1000 forinttal a monitoring munkához 
elengedhetetlen adatbázisok kezeléséhez, fejlesztéséhez,

2000 forinttal a vonuló madarak gyűrűzéséhez szükséges terepi munkavégzéshez,

5000 forinttal pedig a műholdas jeladók beszer- zéséhez, felszereléséhez és az adatok feltöl tésére és megjelenítésére alkalmas jeladosmadarak.mme.hu/  oldal üzemeltetéséhez járulhat hozzá.
 

Köszönjük!

Gyűrűt kap egy fecske (Fotó: Orbán Zoltán)


A kék vércsék ekkora geolokátort kapnak (Fotó: Palatitz Péter)


Emil, a megmentett dejtári gólya is kapott jeladót, mielőtt szabadon engedtük (Fotó: Papp Ferenc)


Emil már a Nílusnál jár (jeladosmadarak.mme.hu)


A gyűrűzési adatbázisban egyes fajok térképes megjelenítése (Forrás: Tringa)

 

 


 

 

1.

Teljes összeg

2.

Ellenőrizze adatait

(Amennyiben adataiban változás következett be, kérjük, javítsa azokat!) (A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező)

Dátum formátum (1974-01-06)

Kérem adja meg a Felhasználó nevet a fiók létrehozásához.

Már van fiókja? Lépjen be, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!
Máskor is adományozna? Regisztráljon, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!

Fizetési opciók
 
[x] Kérem küldjenek részemre készpénz átutalási megbízást!