Könnyen elképzelhető, hogy a 2017-es év madarát, a tengelicet már ismeri, hiszen az apró, de színpompás madár a lakott területek kedvelt madara. Sokan stiglicként ismerik ezt csapatosan élő, nemcsak a nászidőszakban, hanem állandóan „csevegő” pintyfélét. 

Habár a tengelic fészkelőállománya 622 000-763 000 párra tehető hazánkban, és mérsékelt növekedést mutat, mi mégis az év madarának jelöltük. Ez a cím különleges figyelmet irányít erre a fajra, és azt jelzi, van mit tenni a védelmében. 

Kérjük, adományával segítse az év madarát! 

Hogy miért szorul védelemre?

Dal a rács mögött
Tetszetős megjelenése és erős csapatképző magatartása miatt a tengelic az illegális kalitkamadár-befogás és hívómadarazás, valamint a szintén törvénytelen zugállattartás máig érintett faja. Kérjük segítsen nekünk! Ha tudomására jut, hogy valaki ilyen tevékenységet folytat, kérjük jelentse a Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályán vagy a területileg illetékes nemzeti parknál!

Alattuk vágják a fát

A tengelic parkokban, fasorokban, erdőszéleken, a fák ágai között fészkel, de sajnos sokszor előfordul, hogy a költési időszakban történő fakivágások áldozatai lesznek a fiókái. Ezért igyekszünk fellépni ezen gyakorlat ellen.

De nem csak a fakivágások szabályozásával lehet tenni a védelmükért. 

Ön közvetlenül is segítheti a tengelicet!

Novembertől április közepéig tegyen ki apró magvakat és mákot, ez utóbbival lehet a leginkább odacsalogatni őket. A tengelic nagyon szereti a fehér színt, így fészekanyagnak kihelyezett fehér kutyaszőrrel a tavaszi időszakban is odavonzhatjuk környezetünkbe.

Emellett a kertben, fűnyírás során kisebb nyíratlan „szigetek” meghagyása is segítheti őket az élelemszerzésben, a füvek és a gyermekláncfű is érlelhet magot számára.

Hogyan kezdjen bele? 

Helyezzen ki egy itatót első lépésként! Töltsön meg egy virágalátétet vízzel, tegye ki a párkányra vagy a kertben egy magasabb farönkre, és figyelje, ki érkezik oda. Ezzel egész évben segíthetjük a folyadékot kereső madarakat, így a tengelicet is.

Mit teszünk mi?

Az illegális fakivágások elleni fellépés mellet számon tartjuk a tengelicek állományát (is).
A gyakori madarak állományának változását is fontos nyomon követnünk, hogy ha aggasztó jeleket tapasztalunk közbe tudjunk lépni. A Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) programunk ezt a célt szolgálja, aminek köszönhetően fel tudjuk hívni a figyelmet a mezőgazdasági gyakorlat és támogatási rendszerek madarakra, köztük a tengelicre gyakorolt káros hatására is.

Csatlakozzon hozzánk, segítsük együtt a 2017-es év madarát!

1000 forinttal segíti, hogy felléphessünk a költési időszakban történő fakivágások ellen és a táplálékbázisának megőrzésének érdekében.

2000 forinttal a Madárbarát kert programunkat támogatja. Az eredményes madárvédelemhez a lakosságot is be kell vonnunk!

5000 forinttal pedig a tengelicek állományfelmérési munkáját segíti

 

Köszönjük!

 


Tengelicek kalitkában
(Fotó: zottanmadar.reblog.hu)


Fészekanyag gyűjtése (Fotó: Tasnádi László)


Fürdés előtt (Fotó: Orbán Zoltán)


Tengelic fészek (Fotó: Haraszthy László)

 

 


 

 

1.

Teljes összeg

2.

Ellenőrizze adatait

(Amennyiben adataiban változás következett be, kérjük, javítsa azokat!) (A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező)

Dátum formátum (1974-01-06)

Kérem adja meg a Felhasználó nevet a fiók létrehozásához.

Már van fiókja? Lépjen be, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!
Máskor is adományozna? Regisztráljon, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!

Fizetési opciók
 
[x] Kérem küldjenek részemre készpénz átutalási megbízást!