Nagy segítség egy kicsi madárnak

Könnyen elképzelhető, hogy a 2017-es év madarát, a tengelicet már ismeri, hiszen az apró, de színpompás madár a lakott területek kedvelt madara. Sokan stiglicként ismerik ezt csapatosan élő, nemcsak a nászidőszakban, hanem állandóan „csevegő” pintyfélét. 

Habár a tengelic fészkelőállománya 622 000-763 000 párra tehető hazánkban, és mérsékelt növekedést mutat, mi mégis az év madarának jelöltük. Ez a cím különleges figyelmet irányít erre a fajra, és azt jelzi, van mit tenni a védelmében. 

Kérjük, adományával segítse az év madarát! 

Hogy miért szorul védelemre?

Dal a rács mögött
Tetszetős megjelenése és erős csapatképző magatartása miatt a tengelic az illegális kalitkamadár-befogás és hívómadarazás, valamint a szintén törvénytelen zugállattartás máig érintett faja. Kérjük segítsen nekünk! Ha tudomására jut, hogy valaki ilyen tevékenységet folytat, kérjük jelentse a Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályán vagy a területileg illetékes nemzeti parknál!

Alattuk vágják a fát

A tengelic parkokban, fasorokban, erdőszéleken, a fák ágai között fészkel, de sajnos sokszor előfordul, hogy a költési időszakban történő fakivágások áldozatai lesznek a fiókái. Ezért igyekszünk fellépni ezen gyakorlat ellen.

De nem csak a fakivágások szabályozásával lehet tenni a védelmükért. 

Ön közvetlenül is segítheti a tengelicet!

Novembertől április közepéig tegyen ki apró magvakat és mákot, ez utóbbival lehet a leginkább odacsalogatni őket. A tengelic nagyon szereti a fehér színt, így fészekanyagnak kihelyezett fehér kutyaszőrrel a tavaszi időszakban is odavonzhatjuk környezetünkbe.

Emellett a kertben, fűnyírás során kisebb nyíratlan „szigetek” meghagyása is segítheti őket az élelemszerzésben, a füvek és a gyermekláncfű is érlelhet magot számára.

Hogyan kezdjen bele? 

Helyezzen ki egy itatót első lépésként! Töltsön meg egy virágalátétet vízzel, tegye ki a párkányra vagy a kertben egy magasabb farönkre, és figyelje, ki érkezik oda. Ezzel egész évben segíthetjük a folyadékot kereső madarakat, így a tengelicet is.

Mit teszünk mi?

Az illegális fakivágások elleni fellépés mellet számon tartjuk a tengelicek állományát (is).
A gyakori madarak állományának változását is fontos nyomon követnünk, hogy ha aggasztó jeleket tapasztalunk közbe tudjunk lépni. A Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) programunk ezt a célt szolgálja, aminek köszönhetően fel tudjuk hívni a figyelmet a mezőgazdasági gyakorlat és támogatási rendszerek madarakra, köztük a tengelicre gyakorolt káros hatására is.

Csatlakozzon hozzánk, segítsük együtt a 2017-es év madarát!

1000 forinttal segíti, hogy felléphessünk a költési időszakban történő fakivágások ellen és a táplálékbázisának megőrzésének érdekében.

2000 forinttal a Madárbarát kert programunkat támogatja. Az eredményes madárvédelemhez a lakosságot is be kell vonnunk!

5000 forinttal pedig a tengelicek állományfelmérési munkáját segíti

 

Köszönjük!

 


Tengelicek kalitkában
(Fotó: zottanmadar.reblog.hu)


Fészekanyag gyűjtése (Fotó: Tasnádi László)


Fürdés előtt (Fotó: Orbán Zoltán)


Tengelic fészek (Fotó: Haraszthy László)

 

 


 

 

Ha egy felhasználói fiókot kíván létrehozni ezen a weboldalon, a jelölőnégyzetet válassza ki és adjon meg egy Felhasználó nevet és egy jelszót. Ha már rendelkezik egy felhasználói fiókkal, akkor lépjen be mielőtt befejezi ezt az űrlapot.
Személyes adatok
Dátum formátum (1974-01-06)