Csupán bő három hónapot tölt hazánkban a színpompás gyurgyalag, ám ezen a három hónapon múlhat állományának fennmaradása!

A gyurgyalag akkor érzi jól magát, amikor már kellően forró a nyár. Hazánkba ő érkezik az utolsók között május elején és távozik először Augusztus végén. Repülő rovarokkal táplálkozik, hidegebb, nedves időben ritkán méhekkel is. Sajnos költés közben több veszély is fenyegeti, a költőhelyek megsemmisülésétől kezdve a szándékos pusztításig. 

Milyen veszélyek fenyegetik?

Csíphetnénk egymást!

A gyurgyalag elsősorban repülő rovarokkal táplálkozik. Szitakötő, bögöly, légy, futó-, kőris- és fináncbogarakat, poloskákat, lepkéket, darazsat zsákmányol, házi méhet leginkább hosszan tartó esős időszakokban fogyasztanak. Sajnos a méhészek az 1980-90-es évekig komoly kártevőnek tekintették a gyurgyalagokat. Azonban tudományos vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a házi méh csak kis részét teszi ki a gyurgyalag táplálékának. Szerencsére ma már enyhült a feszültség, de a méhésztelepek közelében lévő gyurgyalagtelepek még mindig konfliktusforrást jelenthetnek.

Ahol a part szakad

Kedveli a meleg, napsütötte domboldalakat, a déli fekvésű homokbányákat. Néhány évtizeddel ezelőtt elsősorban a nagyobb folyók partfalaiban költött. Újabban a lakott területeken is megtelepedett, meszesgödrök vagy pincének kiásott mélyedések falában, enyhe lejtésű pusztagyepeken, útpadkában. Manapság az állomány nagy része működő vagy bezárt homokbányákban költ.

A partfalak azonban benövényesedhetnek vagy nem állnak rendelkezésre, a homokbányákban anyagnyerési céllal lefejthetik a falat, vagy kommunális hulladékkal, hígtrágyával töltik fel. 

Megoldás: partfalak folyamatos karbantartása, mesterséges partfalak létrehozása, a nagyobb telepek tulajdonosaival kapcsolatban kell állni, tájékoztatni őket!

Együtt kell fellépnünk azért, hogy a gyurgyalag sikeresen költhessen hazánkban, és hogy a fokozottan védett madár állománya ne csökkenjen!

Csatlakozzon adományával gyurgyalagvédelmi munkákhoz!

Mit tehetünk együtt?

Mivel az ország egyes régióiban kevés alkalmas fészkelőhely található, ugyanakkor a gyurgyalagok számára a mesterségesen kialakított partfalak is megfelelnek, így mesterséges partfalak létrehozásával segíthetjük őket a költésben. Emellett fontos feladat a partfalak folyamatos karbantartása, esetlegesen a fal elé nőtt bokrok és egyéb növényzet visszavágása vagy eltávolítása.

A költőhelyek megsemmisítésének megakadályozása érdekében a fészkeknek helyet adó telepek tulajdonosaival, kezelőivel napi munkakapcsolatot kell kialakítani, és tájékoztatni kell őket a védelem céljáról és lehetséges módjairól.

A kutató- és monitoringmunkánkkal is sokat tehetünk a gyurgyalagokért: a költést befolyásoló tényezők felmérésével az esetleges konfliktushelyzeteket is kezelhetjük,  a méhészekkel való együttműködés különösen hangsúlyos munkánk során. Emellett a rovarok által bevitt mérgeknek is áldozatául eshet a gyurgyalag, így vizsgálni kell a vegyszeres növényvédelem gyurgyalagokra gyakorolt hatását is.

Mint láthatja, a gyurgyalagok védelme rendkívül összetett feladat. A hatékony munkához a gazdálkodókkal, méhészekkel, bányatulajdonosokkal való folyamatos szakmai együttműködés mellett a madárvédelmi kutatómunka is elengedhetetlen. Kérem, hogy adományával támogassa tevékenységünket!

Csatlakozzon hozzánk, segítsük együtt a színpompás gyurgyalagot!

1000 forinttal a méhészek tájékoztatását és a megállapodást segíti!

2000 forinttal a meglévő költőhelyek védelméért és karbantartásáért tehet!

5000 forinttal pedig mesterséges partfalak kialakítását teheti lehetővé!

 

Köszönjük!

 


A konfliktusok enyhítésére méhlegelőt létesítettünk egy gyurgyalagtelep közelében
(Fotó: Kertész László)


Berepülés a fészeküregbe (Fotó: Dr. Zumpf András)


Egy benövényesedett, fészkelésre alkalmatlan régi telep (Fotó: Kertész László)


Az élőhelykezelési munka eredménye (Fotó: Kertész László)

 

 


 

 

1.

Teljes összeg

2.

Ellenőrizze adatait

(Amennyiben adataiban változás következett be, kérjük, javítsa azokat!) (A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező)

Dátum formátum (1974-01-06)

Kérem adja meg a Felhasználó nevet a fiók létrehozásához.

Már van fiókja? Lépjen be, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!
Máskor is adományozna? Regisztráljon, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!

Fizetési opciók
 
[x] Kérem küldjenek részemre készpénz átutalási megbízást!