Vigyázzon velünk a parlagi sasokra!

Tudták, hogy az európai parlagi sas-állomány kétharmada hazánkban fészkel? Ezért különösen nagy felelősségünk van a parlagi sasok védelmében!

A hazai állomány az 1970-es években a kipusztulás szélén volt, mindössze 15-25 párból állt. Szerencsére ma már hatalmas sikerekről számolhatunk be.

40 éves természetvédelmi munka eredménye, hogy jelenleg mintegy 200 költőpár fészkel hazánkban.

A 20. században oly gyakori mérgezéseket sikerült a természetvédelmi szervezetek színrelépésével és a mérgezések központi betiltásával visszaszorítani az 1970-es években, így a mérgezés háttérbe szorult más veszélyeztetető tényezőkhöz képest. Mérgezett parlagi sasokról 2005-ig nem volt adatunk. 

Ekkor indult újra a mérgezési hullám, 2011-re a mérgezés vált a legnagyobb veszélyforrássá Magyarországon a parlagi sasok számára, amely azzal fenyegetett, hogy tönkre teszi a több évtizedes természetvédelmi erőfeszítések eredményeit, és újra a kipusztulás szélére sodorja a fajt.

De mi kihúztuk a méregfogat!

2013-ban az MME létrehozott egy kutyás egységet specifikusan a leggyakrabban használt mérgek és az állati tetemek felkutatására.
25 állatorvost képzett ki a sérült vagy mérgezett parlagi sasok rehabilitációjára. Megalakult egy 25 állatorvosból álló önkéntes hálózat, akik vállalták, hogy a javasolt protokoll alapján ellátják a hozzájuk érkező sérült madarakat.

A műholdas jeladók a mérgezések felderítésében és megelőzésében is nagy szerepet játszhatnak. 31 kirepülés előtt álló fiókát és 8 mérgezésből felgyógyult kifejlett parlagi sast láttunk el jeladóval.

 

"Őrizem" a fészkedet!

A parlagi sas zavarásra rendkívül érzékeny, ezért a költő madarakat még mi, szakemberek is általában csak nagy távolságból figyeljük. Ugyanis szükség van az őrzésre: a költések mintegy egyharmada meghiúsul, elsősorban terméketlen tojások, viharok vagy emberi zavarás miatt. Önkénteseink áprilistól augusztusig néhány különösen veszélyeztetett fészket hajnali hattól este hétig őriznek, és tudományos célú feljegyzéseket készítenek. Nekik köszönhetően nőtt a költési siker és a tudásunk is bővült a parlagi sasok életéről. Például arról, hogy mikor, milyen veszély pusztítja el őket.

A parlagi sasok hazai állományáért kemény munkával küzdöttünk az elmúlt évtizedben a magyar állami természetvédelem és az Európai Unió LIFE alapja segítségével.

A munkánk gyümölcse: 

  1. Nőtt a felderítés és a felelősségre vonás hatékonysága
  2. Csökkent a mérgezések előfordulása
  3. Csökkent a parlagi sasok pusztulási aránya
  4. Nőtt a parlagi sasok hazai állománya

De még rengeteg segítő kézre van szükségünk. Támogassa ezt a különleges ragadozó madarat! 

Adjon Ön is szárnyakat a veszélyeztetett parlagi sasoknak!

1000 forinttal a fészekőrző önkéntesek egy napi étkezését támogathatja,

2000 forinttal a speciális méregkereső kutyák egy órás bevetéséhez járulhat hozzá,

5000 forinttal pedig egy nyomkövetővel felszerelt parlagi sas egy havi mozgásának megismerését teszi lehetővé.

Köszönjük, hogy segíti a madarak királyát!

 

 


Falco, a méregkereső kutya, és egy mérgezésben elpusztult parlagi sas
(Fotó: Deák Gábor)


Az önkétes állatorvosi hálózat részére összeállított egységcsomag
 (Fotó: Orbán Zoltán)


Mérgezésből felépült sas elengedése. Jeladót is kapott (Fotó: Bagosi Zoltán)


Sajnos már a "Remény" nevű parlagi sas is mérgezés áldozata lett
 (Fotó: Horváth Márton
)

 

 


 

 

Ha egy felhasználói fiókot kíván létrehozni ezen a weboldalon, a jelölőnégyzetet válassza ki és adjon meg egy Felhasználó nevet Ha már rendelkezik egy felhasználói fiókkal, akkor lépjen be mielőtt befejezi ezt az űrlapot.
Személyes adatok
Dátum formátum (1974-01-06)