Éjjel-nappal bagolyvédelem

Éjjel-nappal bagolyvédelem!

Sokan alábecsülik a hazánkban élő baglyok számát: ennek egyik oka, hogy éjjel aktív madarakról van szó, így nappal nehezen észlelhetők. Pedig hazánkban 11 faj fordult már elő, amiből 7 rendszeresen költ is nálunk és még városi környezetben is megbújnak épületeken, templomtornyokban, fákon. Az erdei fülesbagoly sokszor településeken telel, a nagy fákon csoportosuló akár több tucat madár látványa felejthetetlen élmény.

Sajnos azonban a baglyok számára alkalmas élőhelyek egyre szűkülnek és az egyik kiemelt probléma a megfelelő fészkelőhelyek hiánya. 

Látva a hazai bagolyfajok – különösen a gyöngybagoly, kuvik és füleskuvik – helyzetét, 2015-ben segítséget kértünk támogatóinktól. Nagylelkű adományozóinknak köszönhetően 2016-ban országos bagolyvédelmi programot hirdethettünk, amelyben 17 helyi csoportunk vett részt és ezáltal 13 megyében tevékenykedhettünk az éjszakai ragadozók érdekében.

Mi tettünk az adományokból?

Összesen 196 odút helyeztünk ki, és közel 1000, már korábban kihelyezett odút ellenőriztünk, hoztunk rendbe. Önkénteseink 15540 órát töltöttek felmérésekkel, ráadásul a megszokottól eltérően éjszaka is folytak a megfigyelések, így rendkívül értékes, soha nem látott mennyiségű adat gyűlt össze a bagolyfajokról. 2016-ban 2346 bagoly megfigyelési adat gyűlt össze, míg az azt megelőző két évben összesen csak 1490. A Madáratlasz Program (map.mme.hu) adatbázisába felkerültek ezek az adatok, melyek mind a kutatási, mind a védelmi munka alapját képezik.

Odúkihelyezésekkel segítjük az egyre inkább kiszoruló baglyokat

Bagolyvédelmi programunk három főszereplője a gyöngybagoly, a kuvik és a füleskuvik. Mindhárom faj egyre nehezebben talál életmódjának megfelelő költőhelyet:

A kuvik állománya a keleti országrészben és a Duna-Tisza
közén stabil, de élőhelye a mezőgazdaság átalakulása, a tanyák csökkenése, az állattartás visszaszorulása miatt szűkül; 
Erre megoldást jelent a szivar alakú kuvikodúk kihelyezése, melyet elsősorban gazadási épületekre vagy azok környékére helyeztünk ki. 

A gyöngybagoly állománya az ország számos régiójában csökken, azért kerül bajba, mert egyre több helyen zárják le a fészkelésére alkalmas padlásokat, templomtornyokat.
Kollégáink és önkénteseink ezeken a helyeken felveszik a kapcsolatot az üzemeltetőkkel és megpróbálnak megfelelő fészkelőhelyeket kialakítani.

A füleskuvik egyre több helyen telepszik meg, manapság sokszor fiatal erdőkben találja meg életfeltételeit, ahol nincsenek megfelelő természetes odúk számára. 
Az odúkihelyezések mellet egyes helyi csoportjainknál kutatócsoport is alakult a faj jobb megismerése érdekében.

Bagoylvédelmi programunkban az elmúlt másfél évben keményen dolgoztunk, hogy megfelelő költőhelyet biztosítsunk az élőhelyeikről egyre inkább kiszoruló baglyoknak. Eredményesek és hatékonyak voltunk, mégis még csak a munka elején járunk.

Támogassa további bagolyvédelmi munkánkat! Adományával az odúk kihelyezését, így a hazai bagolyfajok fennmaradását segítheti!

1000 forinttal egy megsérült odú helyrehozatalát fedezheti,

2000 forinttal hozzájárulhat ahhoz, hogy a templomtornyok biztonságosabb fészkelőhelyekké váljanak,

5000 forinttal pedig egy odú kihelyezését biztosíthatja.

Köszönjük!

 

Tudta?

A baglyok szeme az éjszakai életmód miatt óriási, hogy a lehető legtöbb fényt tudja begyűjteni. Viszont mivel a repülés miatt korlátozott a koponya mérete, így a szemüregében már nem jut hely szemmozgató izmoknak. Ezért a baglyok szeme mozdulatlanul ül a fejben, ami viszont nagyon nem tesz jót az éleslátásnak. A baglyok a számunkra mókásnak tűnő fejmozgással éppen a hiányzó szemmozgató izmok munkáját pótolják, és az erőteljes bólogatással a látás élessége és a céltárgy térbeli pozíciójának pontossága is növelhető.

 


Gyöngybagoly költőláda kihelyezése(Fotó: Darázsi Zsolt)


Fára is kihelyezhető füleskuvik odú 
(Fotó: Hák Flóra)

 


Padlástérbe is kihelyezhető mesterséges gyöngybagoly költőláda.(Fotó: Bank László)


Kuvikodú kihelyezése 
 (Fotó: Hák Flóra)

 

 


 

 

Ha egy felhasználói fiókot kíván létrehozni ezen a weboldalon, a jelölőnégyzetet válassza ki és adjon meg egy Felhasználó nevet Ha már rendelkezik egy felhasználói fiókkal, akkor lépjen be mielőtt befejezi ezt az űrlapot.
Személyes adatok
Dátum formátum (1974-01-06)