Téli etetéssel segítsük az énekesmadarakat

Fotó: RSPB Images

 

Gondolta volna, hogy telente is több mint 150 madárfaj tartózkodik hazánkban, és
hogy közel 50 megfordulhat a madáretetőkön? A cinkén, meggyvágón, tengelicen, fakopáncson és a többi nem vonuló hazai madárfajon kívül vendégek is érkeznek tőlünk északabbról. A zord tél elől repülnek Magyarországra.

Nekünk, madárbarátoknak, szívélyes vendéglátóként kell fogadni az érkezőket, és az itt maradókat is bőséges táplálékkal ellátni, amit ők a közelünkben töltött idővel, a megfigyelésük nyújtotta örömmel hálálnak meg.

Egy kis „menüt” állítottunk össze, melyből láthatja, hogy csupán néhány olcsó madáreledellel és itatással milyen nagy segítséget nyújthat a madaraknak.

 

FŐÉTELEK

Fekete napraforgómag sózás és pörkölés nélkül:
A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete (ipari) napraforgó. A szotyiba érdemes apró szemű magvakat: kölest, muhart stb. keverni, a legegyszerűbb, ha állatkereskedésekben, barkácsáruház-láncokban kapható magkeveréket vásárolunk.

Cinkegolyó zsírokból és magvakból:
Az olajos magvakhoz hasonlóan fontos téli etetőanyag az állati zsiradék: a nem sós vagy kifőzött szalonna, a faggyú, illetve a ma már szinte bármely élelmiszerbolt állateledel-kínálatában szereplő cinkegolyó. Legalább ilyen jó, ha lágy sajtot is kiteszünk valamilyen vízszintes felületre, akár az etető sík tetejére, mert ezt is nagyon szeretik a madarak, különösen a vörösbegyek.

Alma, nyersen tálalva:
Az olajos magvak és az állati zsiradék mellett gyümölccsel, elsősorban a legolcsóbb almával is etessünk. Ezeket lehetőleg szúrjuk fel bokrok és fák ágcsonkjaira, de néhány darabot a talajra is tehetünk, így a madarak a hóesésben is hozzáférhetnek, míg a földre szórt élelem mindaddig elérhetetlen számukra, amíg el nem takarítjuk a havat. Az almát gyakorlatilag minden lágyevő, tehát rovarokat (is) fogyasztó madár kedveli, így nagy segítséget nyújthat azoknak a madaraknak, melyek szokásuktól eltéreően áttelelnek, például a barátposzátának is.

ITALOK

Víz, tisztán, folyékony halmazállapotban:

Tartós, több napig vagy hétig tartó kemény fagyok idején nemcsak a táplálék, de a folyékony halmazállapotú víz megtalálása is kritikus tényezővé válik a madarak túlélése szempontjából. A fagyos, száraz levegő a szervezet hasonló fokú kiszáradását okozza, mint egy forró kánikulai nap. Ezért fontos, hogy az élelem mellett vizet is mindig helyezzünk ki.Ha a víz megfagy, legalább egyszer cseréljük a jeget langyos vízre, amiben a madarak akár fürdeni is tudnak.
 

November második felétől egészen március végéig, az első fagyoktól ezek megszűntéig segíhetjük az etetőkkel a madarakat!
Fontos, hogy ha belevág a madáretetésbe, akkor lehetőleg egészen a szezon végéig töltse újra az etetőket, mert ha a madarak megszokják és egy nap nem találnak energiát adó magvakat, nagyon legyengülhetnek.

 

Kérjük, ha megteheti, a téli etetés mellett adományával segítse, hogy mi az egész országban folytathassuk madárvédelmi és természetvédelmi munkánkat!


Napraforgómaggal táplálkozó meggyvágó (Fotó: Orbán Zoltán)


Széncinege és a cinkegolyó (Fotó: Orbán Zoltán​)


Az alma az áttelelő lágyevőknek hasznos  (Fotó: Orbán Zoltán)​


Ha befagy az itató, naponta legalább egyszer cseréljük le a jeget langyos vízre. A madarak fürdésre is fogják használni, még télen is. (Fotó: Orbán Zoltán)


 

 

   

Köszönjük, hogy télen is gondol a madarakra!

Ha egy felhasználói fiókot kíván létrehozni ezen a weboldalon, a jelölőnégyzetet válassza ki és adjon meg egy Felhasználó nevet és egy jelszót. Ha már rendelkezik egy felhasználói fiókkal, akkor lépjen be mielőtt befejezi ezt az űrlapot.
Személyes adatok
Dátum formátum (1974-01-06)