Fotó: RSPB Images

 

Hihetetlen látvány, amikor a vándorsólyom a magasból indulva zuhanórepülésbe kezd, hogy lecsapjon zsákmányára. Zsákmánymadarai szinte esélytelennek tűnnek a ragadozóval szemben, amely akár 320-350 km/óra sebességre is fel tud gyorsulni.

A vándorsólyom a leggyorsabb állat a Földön. Testfelépítése és elszántsága együtt rendkívüli teljesítményre teszi képessé.

Azt gondolhatnánk, hogy hihetetlen fizikai adottságainak köszönhetően a vándorsólyom sose kerülhet veszélybe. Sose sodródhat a kihalás szélére. Mégis, bármilyen megdöbbentő, a hatvanas évek közepén a vándorsólyom eltűnt hazánkból. És miért? Hát az emberi tevékenység romboló hatása miatt!

 

Miért került veszélybe? 
A DDT nevű rovarméreg elterjedt használata nemcsak a rovarokat irtotta ki, hanem közvetetten a vándorsólyom eltűnéséért is felelős volt. Az állomány utolsó fészekaljait – nem ismervén a helyzet súlyosságát – solymászati és bemutatási céllal szedték ki.

Magyarországon – a világon először – 1968-ban a DDT használatát betiltották, amit aztán más országok is követtek. Azonban ezt követően még évtizedeket kellett várni, amíg a kedvező hatások jelentkeztek. A pusztítás sokszor gyorsan megy, ám az építkezés annál lassabban!

Az első reményteli jelek
1997-ben hatalmas örömmel fogadtuk azt a kis vándorsólyom-fiókát, amely hosszú idő után elsőként kelt ki Magyarországon. Ez húsz éve történt, és azóta már több mint hatvan pár költ hazánkban.

Szeretnénk Önnel együtt megünnepelni ezt, amit a természetvédelmi munkatársak és az Ön támogatásával együtt értünk el. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy 2018-ban a vándorsólyom lesz az év madara.

Arra kérem Önt, hogy segítsen felhívni a figyelmet a vándorsólyom védelmének fontosságára és megóvni a hazai állományt! Adományával tegyen azért, hogy nehogy megint megtörténjen a tragédia: nehogy megint eltűnjön hazánkból ez a különleges faj.

A költési siker a kulcs!
A legfontosabb, hogy a lerakott tojásokból kikeljenek a fiókák, és közülük minél többen megéljék a felnőttkort!

A vándorsólyom bárhol megtelepszik, ahol költésre alkalmas fészkelőhelyet talál, legyen az természetes sziklafal, fán épült nagy fészek vagy éppen magas toronyház. Az egyik leggyakoribb, településen fészkelő ragadozómadárként világszerte költ nagyvárosok belső kerületeinek felhőkarcolóin, magas épületein is. Különösen jól tud alkalmazkodni a környezetéhez, sok helyen meg tud élni, éppen ennek köszönhető még egy kiemelkedő jellemzője: a ragadozómadarak közül a vándorsólyom a legelterjedtebb faj a világon, a kontinensek közül egyedül az Antarktiszon nem fordul elő.

Akkor mégis, miért kell vigyázni rá? Mert ennek ellenére a fészekaljanként 3-4 fiókából csupán egy éli túl az első évet! Ráadásul, ha már önállóan tudnak repülni, akkor a középfeszültségű oszlopok jelenthetnek veszélyt rájuk és sajnos, szándékos emberi pusztítás áldozatai is lehetnek.

Mit tehetünk Önnel együtt értük, a hazai vándorsólymokért, a 2018-as év madaráért?

  • megakadályozhatjuk a fészkelő párok megzavarását;
  • feltérképezhetjük a hazai állományt, követve annak változásait regisztrálva az új párokat;
  • nyomon követhetjük a költési sikert, gyűrűzhetjük a fiókákat;
  • helyrehozhatjuk a rossz állapotú fészkelőhelyeket;
  • felmérhetjük a fészkelőhelyekhez közeli középfeszültségű oszlopokat és az egyéb veszélyeztető tényezőket!

Kérem, adományával csatlakozzon az év madarát védő programunkhoz! Segítsük a Föld leggyorsabb madarát abban, hogy az elmúlt húsz évhez hasonlóan továbbra is fészkeljen hazánkban!


Nagyvárosokban is lehet találkozni vele,
a kép a Szent István Bazilikánál készült (Fotó: Prommer Mátyás)


A gyűrűzés segíti kutatásainkat (Fotó: Prommer Mátyás)

Vándorsólyom fiókák  (Fotó: Prommer Mátyáa)​


A világ leggyorsabb madara (Fotó: Selmeczi
Kovács Ádám)

 

 

   

 

1.

Teljes összeg

2.

Ellenőrizze adatait

(Amennyiben adataiban változás következett be, kérjük, javítsa azokat!) (A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező)

Dátum formátum (1974-01-06)

Kérem adja meg a Felhasználó nevet a fiók létrehozásához.

Már van fiókja? Lépjen be, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!
Máskor is adományozna? Regisztráljon, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!

Fizetési opciók
 
[x] Kérem küldjenek részemre készpénz átutalási megbízást!