A pásztorgém első költése a szegedi Fehér-tavon

A pásztorgém csupán néhány éve került a Magyarországon fészkelő madárfajok sorába, idén azonban már a szegedi Fehér-tavon is sikerült bizonyítani a költését.

Pásztorgém (Fotó: Csibrány Balázs)

A pásztorgém (Bubulcus ibis) méretben az üstökösgémhez hasonló, sárgásfehér színezetű gémféle. Rokonaihoz hasonlóan telepesen költő madárfaj. Legtöbbször társfészkelőként jelenik meg az erdőkben vagy nádasokban található vegyes gémtelepeken, de igen népes homogén kolóniái is ismertek.
A többi gémfélével ellentétben jóval kevésbé kötődik a vizes élőhelyekhez. Kifejezetten kedveli a száraz gyepek nyújtotta rovartáplálékot, ahol főleg a legelő állatok által felriasztott egyenesszárnyúakra vadászik. Magyar nevét is e sajátos táplálkozási szokása után kapta.
A pásztorgém eredeti elterjedési területe Afrikai egyenlítői régiójában, illetve Délkelet-Ázsiában található. Azonban a huszadik század első felében a faj rendkívüli mértékű terjeszkedésbe kezdett, s napjainkra az Antarktisz kivételével már valamennyi földrészünkön megjelent költőfajként.
Magyarországon a múlt század közepén tűnt fel először, azonban az ezredfordulóig csak nagyon ritka, alkalmi vendégnek számított hazánkban. Ezután azonban egyre többször és egyre nagyobb példányszámban sikerült megfigyelni, majd 2011-ben már valószínűleg költött is a Hortobágy térségében. Minden kétséget kizáróan 2016-ban a Dunántúlon sikerült először bizonyítani a faj hazai fészkelését.
Az idei évben május végén tűnt fel először pásztorgém a szegedi Fehér-tó térségében, ekkor két öreg madarat sikerült megfigyelnie Sándorfalva mellett az MME Csongrád Megyei Helyi Csoport tagjainak. Később a költési időszak alatt is folytatódtak az észlelések, ami a faj esetleges költésére engedett következtetni.


Egy felnőtt pásztorgém Szatymaz térségében (Fotó: Dr. Kiss Orsolya)

Végül a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai a madarak fészkét is sikeresen megtalálták a Fehér-tó egyik nagy nádasának vegyes gémtelepén. A három fióka sikeresen kirepült, s később a lecsapolt halastavakon több alkalommal is sikerült megfigyelni táplálkozás közben a gémcsalád tagjait.


Egy felnőtt példány és a három fióka a szegedi Fehér-tavon (Fotó: Széll Antal)


Egy fiatal madár az egyik szülővel a kirepülés után (Fotó: Ampovics Zsolt)


Bár napjainkban a pásztorgém még ritka költőfajnak számít hazánkban, fokozott terjeszkedése alapján a szakemberek néhány éven belül a faj elterjedt fészkelését valószínűsítik Magyarországon is.

Csibrány Balázs