Darázsgarázs

A közismerten agresszív, családokban élő telepes méhek és darazsak mellett léteznek ártalmatlan, magányosan élő fajok is, melyek partoldalak, épületfalak lyukaiba falazzák utódaikat. Ezek az állatok a gombostűfej-mérettől a poszméh nagyságig fordulnak elő. Modern tégla és beton épületeink sajnos nem kínálnak számukra szaporodóhelyet, nem úgy, mint a hajdani vályogfalak és nádtetők. Szerencsére a természetvédők rájöttek, hogy darázsgarázs készítésével és kihelyezésével segíteni tudunk ezeken az állatokon is.

Darázsgarázs (Fotó: Orbán Zoltán).  Magányos méhek által félig már belakott darázsgarázs egy fővárosi kertes ház ablakpárkányán.

Darázsgarázs
Az eszköz elnevezése csalóka, mivel a darazsak mellett elsősorban méhfélék, ezen belül is főleg kőműves méhek (Osmia nem) képviselői foglalják el, magyar nyelven viszont a darázsgarázs dallamosabb, egyszerűen jobban hangzik. Akit részletesebben érdekel a kőműves méhek élete, és a darázsgarázs, mint eszköz szerepe a védelmükben, elolvashat egy angol nyelvű tanulmányt itt

Darázsgarázs (Fotó: Orbán Zoltán).
A darázsgarázst virágos növények ... 

 

Darázsgarázs (Fotó: Orbán Zoltán).
... közelébe ...

 

Darázsgarázs (Fotó: Orbán Zoltán).
 ... telepítsük!

 

A darázsgarázst érdemes a virágágyás, balkonláda közelébe kihelyezni, de még jobb, ha az ablakpárkányra tesszük, mert így könnyen megfigyelhetjük a szorgoskodó rovarokat.  

Darázsgarázs (Fotó: Orbán Zoltán).
 Ha természetvédelmi farakásba készítjük a darázsgarázsokat, ...

 

Fantasztikus farakás (Fotó: Orbán Zoltán).
 ... a farakás mellé ültessünk virágzó bokrot vagy lágyszárúakat.
A képen a farakás környezetgazdagítását magnólia
és zsálya adja.

 

Akinek nincs kedve vagy lehetősége darázsgarázst készíteni, ezt beszerezheti az MME boltjában (telefon: 06-20/969-7778, E-mail: mmebolt@mme.hu) is.

 

Bogártanya
Ha valaki szeretne még több fában élő rovar fajt megfigyelni, alkalmazhat egy másik, első pillantásra szokatlannak tűnő bogártanyát, bogáretetőt – különböző fák kérges rönkjeit is. Ezekben meg tudnak telepedni a farontó bogarak, melyek a kéreg repedéseibe petéznek és a kikelő lárváik évekig fejlődnek a fába rágott járatokban. Ha szánunk rá időt, számos cincérfaj mellet megismerkedhetünk a lárvákon élősködő parazita rovarokkal, köztük a fürkészekkel és akár a ritka óriás tőrösdarázzsal. Az is érdekes élmény, amikor a kertben dolgozgatva akár több méterről is jól hallhatjuk, amint a lárvák a fát rágják.

Bogártanyaként szolgáló fenyő rönkök egy fővárosi Madárbarát kertben (Fotó: Orbán Zoltán).
A több éve pihenő, vastag, kérges fenyő rönkök ...

 

Farontó bogár lárvák járatai fában (Fotó: Orbán Zoltán).
 ... ideális ...

 

Farontó bogár lárvák járatai fában (Fotó: Orbán Zoltán).
... bogártanyák még a városokban is. A képen látott bogártanyák
egy fővárosi madárbarát kertben "működnek".

 

A darázsgarázsok, bogártanyák és a környezeti nevelés
A darázsgarázsok és bogártanyák lakói nem zavartatják magukat az emberektől - és ők sem zavarnak minket -  ezért akár nagyítóval, akár az MME boltja által forgalmazott, az állatokat nem károsító fantasztikus rovarmegfigyelő eszközökkel a gyerekek és a felnőttek is közelről megismerkedhetnek az apró lények lenyűgöző világával. A rovarmegfigyelő eszközök mellett darázsgarázs is vásárolható az MME boltban.

 

Ideális makrofotó helyszínek!
A darázsgarázs és a bogártanya rovar lakói nem zavartatják magukat a költőüreg gondozása, befalazása, a régi sárdugó átrágása vagy a zsákmánykeresés közben, így néhány centiméter távolságból, akár nagyítóval is megfigyelhetjük, fotózhatjuk őket. Ha nyitott szemmel járunk, elképesztő dolgokat láthatunk a mikrovilágban is, például azt, amikor az ablak les elé bogártanya rönkre kihelyezett műanyag virágalátét madáritatót a cincérlárvák átrágtak, leeresztve belőle a vizet (részletek >>)!

Magányos méh faj (Fotó: Orbán Zoltán).
Darázsgarázs magányos méh lakóinak ...

 

Fotózás a Madárbarát kertben (Fotó: Orbán Zoltán).

... fotózása messzebbről ...

 

Makrofotózás darázsgarázsnál (Fotó: Orbán Zoltán).
 ... és közelebbről.

 

Kapcsolódó oldalak

 

1% felajánlás az MME-nek!
 

     

    

 

 

Orbán Zoltán