EuroBirdPortal találkozó Barcelonában

November 13-14. között zajlott Barcelonában a EuroBirdPortal (EBP) projekt 11. szakmai találkozója, 16 országból 30 résztvevővel. Több résztvevő volt, mint a korábbi találkozókon, hiszen az idén újabb 6 ország csatlakozott az EBP projekthez, köztük hazánk is, ahogy erről februárban már beszámoltam.

Csoportkép a EuroBirdPortal találkozó résztvevőiről (Barcelona, 2017. nov. 14.)

Első nap (hétfő, november 13.)

 • Gabriel Gargallo (az EBP projekt koordinátora) részletesen bemutatta az EBP online alkalmazásának új verzióját, ami látványban és tudásában is jelentősen fejlettebb a jelenlegi verziónál (pedig az sem rossz). Hamarosan elérhető lesz a nagyközönség számára is, amiről majd mindenképpen hírt adunk. Ami számunkra még fontosabb, hogy az új verzió debütálásakor már a mi adataink is láthatóak lesznek.
 • Best Practice Guide - az előző találkozón számos bevált gyakorlatot gyűjtöttek össze, s azok felhasználásával Jean-Yves Paquet és Sylvain Antoniazza elkezdte összeállítani azt a gyakorlati útmutatót, ami segíti majd az EBP-hoz csatlakozott adatgyűjtő rendszerek működtetőit és az terepi megfigyelésben résztvevőket, hogy a lehető legjobb adatokkal járulhassanak hozzá ehhez a fontos európai programhoz. A találkozón tovább dolgoztunk a vázlatos anyagon, megvitattuk és meghatároztuk, hogy mely részeket kell hangsúlyossá tenni. A következő hónapokban ezen dolgozunk majd tovább, hogy 2018-ban közzé tehessük az EBP Best Practice Guide-t.
  A munka részleteivel nem untatlak benneteket, azt viszont megemlítem, hogy mindannyiunk szerint az egyik sarkalatos pontja az EBP projekt további fejlődésének a teljes fajlistás adatsorok mennyiségén és minőségén múlik. Ebben mi élenjárók vagyunk, de van még hová fejlődnünk, ezért erről a témáról hamarosan egy külön cikkel jelentkezem majd. 
 • Az LIFE EuroBirdPortal projekt előrehaladásáról és a jövő évben végrehajtandó feladatokról Gabriel Gargallo tartott részletes ismertetőt.


Zölddel jelölve az új partnerek országai

Második nap (kedd, november 14.)

 • Dani Villero az EBCC térbeli modellezéssel foglalkozó munkacsoportjának tagja (SMOG - Spatial Modelling Group of the EBCC) bemutatta a SMOG október végén Barcelonában megtartott munka értekezletének eredményeit. Az EBP megújuló adatstruktúrájának és tervek szerint automazitált módon frissülő adatbázisának megfelelő térbeli modellezési módszerekkel foglalkoztak, s a kidolgozott módszereket hamarosan tesztelik is az EBP adatállományain. Az eredményket az új térképi megjelenítő alkalmazáson mindannyian élvezhetjük majd. (A SMOG korábban főként a TRIMmaps és az EBBA2 projekt témáival foglalkozott.)
 • EBP partnership - megismerhettük az idén csatlakozott új partnereket, valamint a további potenciális együttműködőket és szervezeteket. Az új partnereknek lehetőségük volt bemutatni a munkájukat, ezzel egyedül én éltem, így a résztvevők megismerhették a MAP adatgyűjtő rendszerét. Munkánkról elismeréssel szóltak, többen meglepődtek, hogy Közép-Kelet-Európában ilyen is van (relatíve sok megfigyelő, sok helyről, sok adat, s ebből ráadásul nem kevés a teljes fajlista!).
 • Az EBP irányító- és végrehajtó bizottságának (Steering Committee & Executive Committee) ügyeivel folytattuk. Az a megtiszteltetés ért, hogy beválasztottak a végrehajtó bizottság tagjai közé, így mostantól Közép-Kelet-Európát is képviseli valaki. (Mondanom sem kell, hogy a MAP adatgyűjtése során közösen elért, KKE-ban figyelemre méltó eredményeinknek köszönhetően képviselhetem régiónkat az EBP-ben, nem a két szép szememért.)
  Executive Committee:
 • Végül megvitattuk a következő EBP partneri találkozó lehetséges időpontját és helyszínét, s összegeztük az addig elvégzendő feladatainkat. Nagy valószínűséggel márciusban találkozunk Portugáliában, ahol Carlos Godinho és az Évora-i Egyetem lesz a házigazdánk.

Nagy Károly

Fotók a Madárszámlálók honlap Galériájában >>

Kapcsolódó hírek

Egy, a Facebookra feltöltött képek közül, mely a gólyamészárlást ábrázolja

Nem tudjuk felmérni, hogy csak abban az információ buborékban kavart-e hatalmas port a libanoni gólyamészárlás híre, amelyben mi, itt az MME-nél élünk, vagy tényleg mindenki erről beszél.

Műfecskefészkeket otthon is egyszerűen és olcsón tudunk készíteni – segítünk, hogy közösen segíthessünk (Fotók: Orbán Zoltán)

Az eresz alá költöző molnárfecskék és füsti fecskék költése műfészkekkel segíthető. Cikkünkben a fecskeműfészek-készítés otthon is könnyen és olcsón megvalósítható lépéseit mutatjuk be, remélve, hogy sokan fogadják ilyen otthonokkal az április-májusban költeni kezdő fecskéket.

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya a hagyományokhoz hűen 2019-ben is rajzpályázatot hirdet. De kiről is szól a pályázat? Nem másról, mint az év kétéltűjéről, a foltos szalamandráról! Várjuk olyan alkotókedvű gyerekek és felnőttek jelentkezését, akiktől nem áll távol a kétéltűek világa. Alkotásra fel!