A "Fenntartható természetvédelem magyarországi Natura 2000 területeken" projekt.

A projekt két SPA (különleges madárvédelmi Natura 2000 terület) jogszabályban rögzített formátumú fenntartási tervét készíti el. A végrehajtó konzorcium – Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Szent István Egyetem, MTA Ökológiai Kutatóintézet – az ehhez szükséges megalapozó vizsgálatokat, valamint a tervezési folyamatot végzi.

Projekt logó


Az adatgyűjtés területei 6 hal-, 3-3 kétéltű- és hüllő-, 23 madár-, 10 denevér-, és 4 ragadozó emlősfaj, 5 növényfaj felmérése, a legrosszabb állapotban lévő erdei és vizes Natura 2000 élőhelyek felmérése és időbeni változásainak elemzése, az erdőkben található holtfa ökológiai és gazdasági vizsgálata, nagyvadhatás az erdőkben. Az adatok felhasználásával, valamint részvételi tervezéssel elkészítjük a Mátra és Kiskunsági szikes-tavak fenntartási terveit, összesen több, mint 103.484 ha területre. A fenntartási tervezés módszertanát fejlesztjük. A javasolt kezelési előírásokat a két mintaterületünkön kb. 250-250 ha-on élőhely-kezelési mintaprojektek során teszteljük ökológiai és ökonómiai szempontból, a tapasztalatokat felhasználjuk a fenntartási tervezésben. A projekt során hangsúlyt fektetünk a szakmai és laikus nyilvánosságra.

A projekt honlapja a Natura 2000 oldalon található.

A projektet a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.

A honlap fejlesztése a Svájci–Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló "Fenntartható természetvédelem magyarországi Natura 2000 élőhelyeken" projekt keretén belül készült el