Gyerektábor Hortobágyon

2017-ben ismét megrendezésre került augusztusi táborunk immáron 4. alkalommal a HNPI és az MME Debreceni Területi Iroda közreműködésével.

Egerészölyv szabadon engedése (Fotó: Veszelinov Ottó)

A tábor ismét alkalmat adott az érdeklődő fiatalok számára, hogy a Hortobágyon előforduló madarakat jobban megismerhessék, bekapcsolódhassanak a HNPI mindennapos madárgyűrűző tevékenységébe, és érdekes új tudnivalókkal gazdagodhassanak. Mindezt festői szépségű védett területen tehették meg szakképzett táboroztatók felügyelete mellett.

A tábor előző években csak 1 héten át várta a résztvevőket, idén azonban már két turnusra osztva zajlott le augusztus 7-11, valamint augusztus 21-25 között. Az első turnus résztvevői főként kisebb gyermekekből álltak, akik közül sokan most jöttek először. A második turnus augusztus végén lett megrendezve, ide már olyan fiatalok látogattak el, akik az előző években is részt vettek táborunkban. Egy hét alatt több mint 100 madárfaj került a távcsövek elé és sok érdekes fajjal találkozhattunk a gyűrűzőházban is (pl. kerti poszáta, karvalyposzáta, nagy fülemüle). Az MME részéről első héten Veszelinov Ottó, a második turnusban Balla Dániel járult hozzá a tábor sikeres lebonyolításához. A gyűrűzők Hazafi Dorottya és Szilágyi Attila voltak.

Szilágyi Attila ismerteti a gyűrűzés rejtelmeit (Fotó: Veszelinov Ottó)
Szilágyi Attila ismerteti a gyűrűzés rejtelmeit (Fotó: Veszelinov Ottó)


Változatos programokból állt ez az 1-1 hét, hiszen nem csak a hortobágyi madárvilágot ismerhették meg a táborozók, hanem felfedezhették a Hortobágyra jellemző növényvilágot és a hozzá kötődő ízeltlábúakat, emlősöket, és kétéltűeket is.

Sárga gyapjasszövő a kézben (Fotó: Veszelinov Ottó)
Sárga gyapjasszövő a kézben (Fotó: Veszelinov Ottó)

A tavalyi táborhoz hasonlóan volt biciklitúra és kisvasutazás, éjjeli bátorságpróba, terepi megfigyelés és közös vizsgálódás. A résztvevők körbejárták a vadasparkot is, ahol olyan nagy testű madarakat is megjelöltek gyűrűvel mint a fehér gólya és az egerészölyv. 


Közös megfigyelésen (Fotó: Veszelinov Ottó)
Közös megfigyelésen (Fotó: Veszelinov Ottó)


Farkasokat etettünk (Fotó: Veszelinov Ottó)
Farkasokat etettünk (Fotó: Veszelinov Ottó)

A tábor végére a fiatalok nem csak új és érdekes ismeretekkel gazdagodhattak, hanem új élményekkel, barátokkal és megannyi szép emlékkel. Ezt megkoronázva a táborban megszerzett tudást mérő verseny keretében a legügyesebbek ajándékokat, és minden résztvevő emléklapot és MME-s kitűzőt kapott.


Reméljük jövőre is találkozunk és sok új arcot látunk!