Hazánknak az EU soros elnökeként komoly felelőssége van a biodiverzitás krízis kezelésében

Hazánk a természetvédelem számára nagyon fontos időszakban veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztségét. A 2011-es év első felében meghozott döntések kihatnak a következő évtized könnyezet- és természetvédelmi szakpolitikájára és a hosszú távú stratégiákra.

Darvak (Fotó: Orbán Zoltán).


2010 egyik nagy kudarca, hogy az EU nem tudta teljesíteni a biodiverzitás megőrzése érdekében vállalt kötelezettségeket, ezért most egy új, kellően hatásos stratégiát kell megalkotni és megvalósítani. Ugyancsak az első félév feladataiközé tartozik a 2014-2020-as keret-költségvetés megfogalmazása, illetveezzel párhuzamosan a Közös Halászati Politika, illetve a KözösAgrárpolitika megújítása.

A BirdLife International természetvédő szervezet - a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nemzetközi partnere - félévente kiadja „Greening Europe” című kiadványát, amelyet mindig a soron következő EU elnökséghez igazít. A füzetben felhívják a döntéshozók és a lakosság figyelmét azokra a környezet- és természetvédelmet érintő problémákra, amelyeket mindenképpen szem előtt kell tartania a soros elnöki tisztséget betöltő országnak. A most megjelenő kiadványt a BirdLife az MME segítségével készítette el és olyan fontos hazai jelentőségű témákat is érint mint például a közép és magasfeszültségű vezetékek madarakra gyakorolt hatása vagy hazánk sikeres fajmegőrzési programjai.

A jövő év elején megjelenő Biodiverzitás Stratégia jelentősége, hogy meghatározza a következő évtized környezet- és természetvédelmi irányvonalait, ezért a magyar döntéshozók felelőssége óriási. Fontos, hogy a biodiverzitás megőrzése ne csak a természetvédelmi politikában, de más ágazatok stratégiájában is megjelenjen. A BirdLife javaslata a Közös Agrárpolitika reformjával kapcsolatban többek között, hogy a földhasználóknak csak abban az esetben folyósítsanak támogatást, ha művelés során figyelembe vette a klímavédelmi és biodiverzitás megőrzési szempontokat. A sikeres elnökség érdekében el kell érni, hogy a költségvetés előkészítésekor a Bizottság valamennyi kifizetési területen kérje számon a környezeti elveket és szüntesse meg az ezzel ellentétese hatást kiváltó támogatásokat.

A Halászati Politikával kapcsolatos felelősségvállalás során a tengeri élővilág megőrzése érdekében komoly erőfeszítéseket kell tenni. Ha az unió nem csak a fenntartható halászatot támogatja a jövőben, akkor 2020 után nem lesz hal a tengerekben. A Halászati Politikának továbbá el kell ismernie az édesvízi halászat élőhely fenntartó tevékenységeit is. A kiadvány felhívja a figyelmet a megújuló energiaforrások támogatásával kapcsolatos ellentmondásokra. Komoly hiba többek között, hogy a környezeti hatások vizsgálatakor nem veszik figyelembe azokat a földhasználati változásokat, amelyek az élelmiszer célú termelés rovására növelik az energia-növények részarányát. A fenntarthatatlan bioüzemanyagokat nem szabad beengedni az EU piacára. Az MME reméli, hogy a magyar kormány meglátja az elnökségi tisztségben rejlő lehetőségeket és mindent megtesz az ágazati politikák zöldítéséért.


A Greening Europe kiadvány magyar nyelven elérhető ezen a linken>>

 

Szász Péter

 

 

Kapcsolódó hírek

Vadludak a Tatai Öreg-tavon (Fotó: Csonka Péter)

Idén immáron 19. alkalommal várjuk sok szeretettel a madárbarátokat a Tatai Öreg-tó partjára, a Tatai Vadlúd Sokadalomra. Az utóbbi években már közel húszezer látogatót is vonzó rendezvény azért egyedülálló, mert a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amit...

Kezdő madarász képzés Székesfehérváron

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Fejér Megyei Helyi Csoportja két napos képzéseket hirdet "Kezdő madarász vagyok!" címmel, amely az ország több pontján eddig nagy sikert aratott. A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, amelynek birtokában bárki sikerélményekkel vághat bele a...

2500 kutató egybehangzóan állítja: az intenzív mezőgazdálkodás elpusztítja a természetet! Európai tudományos műhelyek a Közös Agrárpolitika teljes és azonnali reformját szorgalmazzák.