Helyezzük tudományos alapokra az év madarának védelmét

Az idei év madara, a széncinege a viselkedésökológusok egyik kedvenc „háziállata”, így táplálkozási szokásairól, fészkeléséről meglehetősen sokat tudunk. A széncinege - más cinegefajokhoz hasonlóan - rovarevő madár. A költési
időszakban fő táplálékát a lombrágó hernyók teszik ki, de szívesen
fogyaszt nagytestű szúnyogokat, kifejlett lepkéket, lombfogyasztó
bogarakat, poloskákat és pókokat.

széncinege (fotó: Bajor Zoltán)


Költési időszakon kívül is rovarkoszton él, télen azonban táplálékának jelentős részét különféle magvak alkotják, etetőktől távol főként gyomnövények magjai. Táplálékát aktívan keresi, főként a fák lombkoronájában és kisebb részt a talajon.

fürdő széncinege (fotó: Orbán Zoltán)
Fürdő széncinege.


Amikor a lombrágó hernyók tömegesen fordulnak elő egy területen, a széncinkék szinte kizárólag ezen élnek, és ezzel etetik fiókáikat is. Ezt a viselkedésformát laborkísérletekkel is igazolták. Kiderült, hogy a madarat olyan agyi struktúrák segítik, ami lehetővé teszik, hogy a gyakori táplálékot nagy hatékonysággal tudja megpillantani és kiválasztani. Más vizsgálatokkal azt sikerült bizonyítani, hogy megfelelően magas zsákmánysűrűségnél (hernyó) a cinke válogat, és bár fogyaszt a kisebb hernyókból is, de a nagyobb zsákmányt preferálja. Az etetési intenzitás nem függ a fiókák számától (a kékcinkével ellentétben), így ez utóbbi megállapítás energetikai szempontból érthető.

Csapadékos időben, vagy ha a hernyók egyedszáma lecsökken, többek között a védett zugokból kiszedett pókok lehetnek a fő táplálékállatai, ilyenkor a zsákmány-keresési idők növekednek.


A széncinege a legnagyobb cinegefajunk (Fotók: Orbán Zoltán).


Éppen ezért a kiskertekben, gyümölcsösökben a cinegék mesterséges odúban való megtelepítését a táplálékellátottságra is tekintettel érdemes végezni. A nagy tömegű lombrágó hernyók költési időszakban ideális táplálékot jelentenek, de érdemes gondolni arra, hogy alacsony hernyósűrűség mellett (különösen, ha növényvédelmet is alkalmaznak a gyümölcsösben) is tudjanak a cinkék zsákmányt találni. Gyümölcsösök esetén célszerű, ha nem egy fajból áll az ültetvény, kisebbek a táblaméretek, határaikon nem gyümölcstermő fák, cserjések is találhatók, gyepesítettek a sorközök, a kerítések természetes alapanyagúak, hogy a pókfauna is könnyebben meg tudjon telepedni. Kiskertekben a változatos növényzet mellett a kerti berendezések, farakások is növelik a változatosságát az élőhelynek, lehetőséget adva nem csak a pókok és egyéb rovarok megtelepedésének, de adott esetben fészkelési helyet biztosítva a kihelyezett mesterséges odúk mellett.

Egy cinkepár a fészkelési időszakban naponta 300-350 hernyót fog meg. A teljes fiókanevelési periódusban egy pár összesen 7-8000 hernyótól szabadítja meg a fészek környékén élő fákat, cserjéket. Ezen felül a kirepült cinkék a fészek közelében maradnak, néhány hétig a szüleik még etetik is őket, sőt, a másod (harmad) költéskor is a közelben mozoghatnak, és önállóan táplálkozva segítenek a kártevő mentesítésben. A gazdálkodásnál a biológiai védekezésben ez mindenképpen kihasználandó lehetőség.


Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!Nagy Dénes

A felső kis képen látható széncinege
fotót Bajor Zoltán készítette

Kapcsolódó hírek

2500 kutató egybehangzóan állítja: az intenzív mezőgazdálkodás elpusztítja a természetet! Európai tudományos műhelyek a Közös Agrárpolitika teljes és azonnali reformját szorgalmazzák.  

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei Helyi Csoportja fotópályázatot hirdet két témában. 

Kezdő madarász képzés Szegeden

A Csongrád Megyei Helyi Csoport két napos képzést hirdet "Kezdő madarász vagyok!" címmel, amely az ország több pontján is nagy sikert aratott. A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak...