"Kelemen" a fészekkamera 2015. június 30-ai felvételén.
2015. 06. 30.

A Jászságban egy parlagisas-pár már évek óta próbálkozik családalapítással - hiába. Tojásaik rendre terméketlennek bizonyultak.

Fürj, haris, ugartyúk (Grafika: Kókay Szabolcs)
2015. 06. 25.

A 2016 év madara lakossági szavazásra ajánlott három madárfajjal hazánk legértékesebb nyílt, elsősorban síkvidéki élőhelyei védelmének fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet.

Bíbic fióka (Fotó: Kovács Sándor).
2015. 05. 12.

A mai napon riadólánc indult Európa szerte több mint száz szervezet aktív közreműködésével a természetvédelem érdekében. Az Európai Bizottság tervezett reformja a rövid távú gazdasági haszonért feláldozhatja a természetvédelmi jogszabályokat. 

Fakitermelés (Fotó: Göcző Gabriella).
2015. 06. 25.

Az Alföldi Erdőkért Egyesület Erdőművelési és Környezetvédelmi Szakbizottsága a szalakótabarát erdészeti élőhelykezelésről tartott bemutatót a DALERD Zrt. területén, Csanytelek közelében 2015. június 17-én. 

Jó a kilátás az új otthonukból (Fotó: MME archívum)
2015. 06. 23.

2015. június 19-én az MME munkatársainak, önkénteseinek és a Budapest Voices tagjainak segítségével  „pótszülőkhöz” kerültek a Dejtáron elárvult gólyafiókák.

Bálazsineg egy szalakóta lábára csavarodva (Fotó: Csibrány Balázs).
2015. 06. 18.

A mezőgazdaságban általánosan elterjedt a kocka- és körbálák összetartására szolgáló zsinegek használata. Sajnos a bálázás után visszamaradt hulladékok nem megfelelő kezelése szintén általános jelenség.

 

A vonulás szaharai átkelésében részt vevő kék vércsék, és a kínai költőterületre visszéerkezett két amuri vércse helyzete június elején (Forrás: satellitetracking.eu).
2015. 06. 14.

Miközben itthon már javában tart a kék vércsék költése, a tavaly műholdas jeladóval megjelölt tíz madárból megmaradt, még életben lévő két példány javában vonul.

Hím fekete rigó nagy, félig már önálló fiókáját eteti (Fotó: Orbán Zoltán).
2015. 06. 14.

A legtöbb énekesmadár június második felében másodköltésbe kezd. Ennek fiókái hamarosan megjelennek a kertekben, parkokban, utcákon, így ismét időszerű beszélni a fiókamentés kérdéséről – most egy kevéssé közismert szempontból.

Széncinege üveg oldalú ablakodúnál (Fotó: Orbán Zoltán).
2015. 06. 06.

Láttál már madárfészket? Mi most mutatunk neked egyet szép tollas fiókákkal és ennivalóval érkező anya- és apamadárral!

Széncinege üveg oldalú ablakodúban (Fotó: Orbán Zoltán).
2015. 06. 05.

A madárfészkekben zajló események a szülőmadarak érzékenysége, a nehéz megközelíthetőség vagy rejtettség miatt nehezen megfigyelhetőek. Pedig van mit látni még egy olyan gyakori faj esetében is, mint a széncinege!

Oldalak