Kép forrása: http://2gocopenhagen.com/2go-blog/expats/great-ideas-christmas-gifts-copenhagen
2014. 12. 15.

Van az embereknek egy olyan, irigylésre méltó kis csoportja, akik rendkívül összeszedetten intézik a karácsonyi ajándékbeszerzést. Ők azok, akik akár már nyáron is megvesznek egy olyan tárgyat, amiről tudják, hogy jó karácsonyi ajándék lesz egy ismerősük, családtagjuk számára. Ők azok, akik kimaradnak a decemberben oly jól ismert karácsonyi stresszből és békésen rajzolják a tojáshab íveket az otthon készített mézeskalácsokra. 

 Biharugra (Fotó: Simay Gábor)
2014. 12. 10.

Ma tárgyalja a kormány a védett területek vagyonkezelésének ügyét. Százhat civil szervezet csatlakozott az országos természetvédelmi szervezetek kezdeményezéséhez, hogy a Kormány kedvező döntését kérve megelőzzék a természetvédelem helyzetének további gyengülését.

Kidőlt fa (Fotó: Orbán Zoltán)
2014. 12. 04.

A mai napon Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország, - aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét.

A Pátyon telelő fehér gólya az árokásó gép által kiforgatott földet nézi át (Fotó: Kocsis Zsuzsa).
2014. 12. 04.

Idén ősszel is több bejelentés érkezett hozzánk itthon maradt fehér gólyákról. Legutóbb Páty és Tárnok térségéből, ahol október elején észlelték először a madarat. A gólya rendszeresen bogarászik a sportpálya gyepén, de a kertekbe is beszáll, illetve egy árokásó gépet is követett és a kitermelt földből szedegette össze a férgeket.

A Natura 2000 játéksorozat célja a gyerekek természetvédelmi ismereteinek bővítése (Fotók: MME archívum).
2014. 12. 02.

Az MME játéksorozatot hirdet Natura 2000 témakörben. Szórakozz és tanulj velünk! Ha ügyes vagy és szerencsés, tiéd lehet egy plüssmadár vagy akár egy nagy értékű távcső is. Ha nem vagy még 14 éves, de már elmúltál 6 ‒ játssz, tanulj és nyerj velünk!

Mezei veréb az etetőn (Fotó: Orbán Zoltán).
2014. 12. 01.

1890-ben jelent meg Bornemissza Zoltán fatenyésztési vándortanár "A hasznos madarak védelméről" című ismeretterjesztő, szemléletformáló könyve Budapesten, amiben ez a felvilágosult gondolkodó a madarak téli etetésének lehetőségére és fontosságára is felhívta az olvasók, az ország lakosságának, különösképpen pedig a gazdálkodók figyelmét.   

Az MME 2015. évi falinaptára a címlappal és november hónappal (Grafikák: Kókay Szabolcs).
2014. 10. 15.

Az A3-as (297x420 mm) méretű, 7 lapos, 13 oldalas naptár grafikáit Kókay Szabolcs készítette.

A 2015-ös év kétéltűje a dunai tarajosgőte (Fotó: Jaime Bosch)
2014. 12. 16.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya a dunai tarajosgőtét (Triturus dobrogicus) választotta a 2015. év kiemelt fajának.

Fehér gólyák (Fotó: Szúnyog Gábor)
2014. 12. 14.

A fehér gólya védelmének egyik legfontosabb eleme, hogy a szekamberek minél több emberrel megismertessék a gólyavédelmet, madárvédelmet. Az Északi gólyahír programban is hangsúlyos a környezeti nevelésre, a szemléletformálásra. Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület partnerségében megvalósuló Északi gólyahír projekt (SMCA-2013-0911-Z) keretében egy ingyenes alkalmazás készült el.

Fészekanyag hálós kihelyezése tavasszal (Fotó: Orbán Zoltán).
2014. 12. 13.

Egy-egy nagyobb madárforgalmú télen akár tucatnyi cinkegolyó és egyéb hasonló kiszerelésű eleség üres hálója is a nyakunkon maradhat. Ezekből legalább néhányat érdemes megtartani, mert tavasszal ideális megoldást jelentenek a Madárbarát kert programban a kutyaszőr és madártoll fészeképítő-anyag kihelyezésére.

Oldalak