Hattyú road show (Fotó: Orbán Zoltán)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is megszervezi a Balatoni hattyú road show-t, ahol az érdeklődők testközelből ismerkedhetnek meg a Balaton emblematikus állatával. Szakembereink 7 helyszínen várják az érdeklődőket.

Makám együttes a Kobuciban

Az idén évfordulójukat ünneplő MME és Makám együttes közös programot szervez 2014. július 26-án szombaton 17 órától a Kobuci Kertbe.

Szalakóta (Fotó: Máté Bence)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), Magyarország és a térség egyik legnagyobb természetvédelmi civil szervezete természetvédelmi kommunikációs feladatok ellátására munkatársat keres.

gólya adatbázis

Ha az időjárás változatlan marad, nem lesz túl kedvező szezonja kedvelt madarainknak (a szárazság miatt kevesebb táplálékot találnak majd az átlagosnál), de mégis jelentős év elé néznek a gólyabarátok. Idén kerül sor ugyanis a 13. magyar és a 7. nemzetközi fehérgólya-felmérésre.
 

Szállj velünk

Felmerülhet a kérdés, hogy mihez és miért. 2014-ben több programhoz is lehetőség van CSATLAKOZni az MME jubileumi rendezvénysorozatában, valamint szeretettel várjuk azokat is, akik az MME tagjaihoz szeretnének CSATLAKOZni ...

"Picur", a műholdas jeladóval elengedett, mentett fehérgóly-fióka (Fotó: Komka Péter).)

A Nógrád megyei faluban, a  Svájci-Magyar Együttműködési Program által támogatott Északi gólyahír program keretében – melyet a Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány bonyolít le – került sor a tavasszal félárván maradt egyik nagyhalászi gólyafióka, a Picur névre keresztelt madár műholdas jeladóval történő ellátására.

Kerecsensólyom-fiókák gyűrűzése (Fotó: Bagyura János).

Az állami természetvédelemben dolgozó kollegákkal közösen, részben a LIFE06NAT/H/000096 „A Kerecsensólyom-védelme a Kárpát medencében” projekt LIFE utáni munkálatai, részben pedig a LIFE09NAT/HU/000384 „Kerecsensólyom-védelme ÉK-Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában” c.  program keretén belül idén is ellenőriztük a kerecsensólyom fészkek lakottságát.

Partifecske és gyurgyalag (Fotó: Szép Tibor)

TAVALY NOVEMBERBEN csatlakoztunk a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (továbbiakban: NIOK) kezdeményezéséhez és sikerrel kezdtük meg az adománygyűjtési programot, amelynek eredményeként több helyen gyakorlati madárvédelmi tevékenység valósult meg.

A műanyag hulladékok elszorítják a fiókák lábát.

A gólyák a fészkük béleléséhez mindent összeszednek, amit a környezetükben találnak, legyen az széna, fűcsomó, általunk a természetbe juttatott hulladék, újságpapír, zacskó, szatyor vagy a szántóföldeken és kaszált gyepeken mindenfelé széthagyott polipropilén bálakötöző zsineg.  Ez egy régóta meglévő és egyre csak súlyosbodó probléma, s nem csak hazánkban, hanem szerte a világban, ahol bálázzák

Mesedélután kicsiknek és nagyoknak

Természeti népek meséjéből egy rövid egyveleget hallgathatunk meg kézjelekkel, sípokkal és más hangutánzó eszközzel kísérve 2014. július 12-én szombaton 17 órától, a Holdudvarban.

Oldalak