Szalakóta Argos rendszerű PTT jeladóval (Fotó: Tokody Béla).
2015. 07. 07.

A szalakóták száma egész Európában jelentősen lecsökkent, a faj mára már több nyugat-európai országból kipusztult. A Kárpát-medencei állomány egyelőre stabil, így ennek védelme, megőrzése kifejezetten fontos a faj európai uniós jövőjét illetően.

A 2016 év madara szavazás eredménye – 2015. július 27. 12:03 (Forrás: www.mme.hu).
2015. 07. 27.

Lezárult az MME internetes szavazása 2016 év madaráról. A legtöbb szavazat a harisra érkezett, ezért az Egyesület ennek a madárnak, illetve élőhelyének védelmével foglalkozik kiemelten a jövő évben.

Ablakgyíkvár (Fotó: Orbán Zoltán).
2015. 07. 25.

A Madárbarát kert programban azért fejlesztjük folyamatosan az ablakban használható eszközöket, mert ezek kert nélküli környezetben és akár több emelet magasságban is alkalmazhatóak, illetve itt lehet a legközelebbről megfigyelni az állatokat.

Steller-pehelyréce hálóba akadva (Fotó: M. Vetemaa)
2015. 07. 21.

2015. július elején Oroszország betiltotta a vizeiben a nagyüzemi eresztőhálós halászatot. Az akár 32 méter hosszú hálókat az orosz és japán hajók használják lazachalászatra a Távol-Keleten, amelyekbe sajnálatos módon nagy mennyiségben akadnak bele tengeri madarak és emlősök is (járulékos fogás).

A fészek leszakadásának pillanata (Forrás: parlagisas.hu).
2015. 07. 21.

Az esemény rendkívüliségét tovább fokozta, hogy a fészek nem volt üres, egy kirepülés előtt álló fióka is volt benne.

Természetvédelmi farakás (Fotó: Orbán Zoltán).
2015. 07. 15.

A legtöbb állatcsoportot érintő, a legszínesebb, a legelképesztőbb, a legizgalmasabb, a legösszetettebb – csakis szuperlatívuszokban lehet beszélni a Madárbarát kert program e legnagyobb eszközéről. Aki nem hiszi, járjon utána! – ebben segítünk legújabb írásunkban.

Délvidéki földikutya (Fotó: Németh Attila)
2015. 07. 07.

A szerb-magyar határszakaszon létesítendő biztonsági határzár várhatóan jelentős negatív hatást gyakorol a délvidéki földikutya egyetlen, törvényi oltalomban részesülő hazai élőhelyére. 

"Ubul" és "Karma" a költőterületre érkezés után, 2015. július 7-én (Forrás: satellitetracking.eu).
2015. 07. 07.

Legutóbb június 14-én számoltunk be a két még életben lévő műholdadós kék vércse tavaszi vonulásáról.

Napfürdőző széncinege (Fotó: Orbán Zoltán).
2015. 07. 05.

A madarak megfigyelése akkor is érdekes élmény, amikor minden a megszokott medrében halad. Szélsőséges körülmények között azonban, például a mostani hőség idején, igazán elképesztő dolgokat láthatunk a szoba hűvöséből is – ezekből mutatunk be egy csokorra valót.

Fürdéstől vizes házi veréb (Fotó: Orbán Zoltán).
2015. 07. 03.

A jövő hét közepéig tartó kánikula nem csak az emberek, de a települések vadon élő állatvilága: az emlősök, a madarak, a hüllők, a kétéltűek és a rovarok számára is nehéz időszak.

Oldalak