2014. 12. 18.

Ezúton is szeretnénk megköszönni egész éves figyelmét és személyes részvételét a madarak védelmében. Köszönjük, hogy egész évben közösen dolgozhattunk "A madárbarát Magyarországért". Boldog karácsonyt és madárdalban gazdag új évet kívánunk!

 Biharugra (Fotó: Simay Gábor)
2014. 12. 10.

Ma tárgyalja a kormány a védett területek vagyonkezelésének ügyét. Százhat civil szervezet csatlakozott az országos természetvédelmi szervezetek kezdeményezéséhez, hogy a Kormány kedvező döntését kérve megelőzzék a természetvédelem helyzetének további gyengülését.

Kidőlt fa (Fotó: Orbán Zoltán)
2014. 12. 04.

A mai napon Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország, - aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét.

A 2015-ös év kétéltűje a dunai tarajosgőte (Fotó: Jaime Bosch)
2014. 12. 16.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya a dunai tarajosgőtét (Triturus dobrogicus) választotta a 2015. év kiemelt fajának.

Kép forrása: http://2gocopenhagen.com/2go-blog/expats/great-ideas-christmas-gifts-copenhagen
2014. 12. 15.

Van az embereknek egy olyan, irigylésre méltó kis csoportja, akik rendkívül összeszedetten intézik a karácsonyi ajándékbeszerzést. Ők azok, akik akár már nyáron is megvesznek egy olyan tárgyat, amiről tudják, hogy jó karácsonyi ajándék lesz egy ismerősük, családtagjuk számára. Ők azok, akik kimaradnak a decemberben oly jól ismert karácsonyi stresszből és békésen rajzolják a tojáshab íveket az otthon készített mézeskalácsokra. 

Fehér gólyák (Fotó: Szúnyog Gábor)
2014. 12. 14.

A fehér gólya védelmének egyik legfontosabb eleme, hogy a szekamberek minél több emberrel megismertessék a gólyavédelmet, madárvédelmet. Az Északi gólyahír programban is hangsúlyos a környezeti nevelésre, a szemléletformálásra. Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület partnerségében megvalósuló Északi gólyahír projekt (SMCA-2013-0911-Z) keretében egy ingyenes alkalmazás készült el.

Fészekanyag hálós kihelyezése tavasszal (Fotó: Orbán Zoltán).
2014. 12. 13.

Egy-egy nagyobb madárforgalmú télen akár tucatnyi cinkegolyó és egyéb hasonló kiszerelésű eleség üres hálója is a nyakunkon maradhat. Ezekből legalább néhányat érdemes megtartani, mert tavasszal ideális megoldást jelentenek a Madárbarát kert programban a kutyaszőr és madártoll fészeképítő-anyag kihelyezésére.

Fotó: Nagy András
2014. 12. 09.

A Natura 2000 hálózat Európa legváltozatosabb élőhelyeit tömöríti magába, megőrizve ezzel kontinensünk biodiverzitását a jövő generációk számára. A Natura 2000 Díjat az Európai Bizottság hozta létre 2014-ben azzal a céllal, hogy szélesebb körben ismertté tegye ezen ökológiai hálózat szerepét és fontosságát a természetvédelemben és társadalmi értékeink megőrzésében.

A kazah, magyar, olasz és román műholdas jeladós kék vércsék  vonulási útvonala 2014. december 7-éig (forrás: satellitetracking.eu).
2014. 12. 08.

Az idei évben magyar kutatók által két kontinens négy országban jelölt 10 kék vércse műholdas jeladójának adatai érdekes és hiánypótló információkat szolgáltattak a faj legalább négy populációjának vonulásáról.

A Pátyon telelő fehér gólya az árokásó gép által kiforgatott földet nézi át (Fotó: Kocsis Zsuzsa).
2014. 12. 04.

Idén ősszel is több bejelentés érkezett hozzánk itthon maradt fehér gólyákról. Legutóbb Páty és Tárnok térségéből, ahol október elején észlelték először a madarat. A gólya rendszeresen bogarászik a sportpálya gyepén, de a kertekbe is beszáll, illetve egy árokásó gépet is követett és a kitermelt földből szedegette össze a férgeket.

Oldalak