2014. 12. 18.

Ezúton is szeretnénk megköszönni egész éves figyelmét és személyes részvételét a madarak védelmében. Köszönjük, hogy egész évben közösen dolgozhattunk "A madárbarát Magyarországért". Boldog karácsonyt és madárdalban gazdag új évet kívánunk!

Kép forrása: http://2gocopenhagen.com/2go-blog/expats/great-ideas-christmas-gifts-copenhagen
2014. 12. 15.

Van az embereknek egy olyan, irigylésre méltó kis csoportja, akik rendkívül összeszedetten intézik a karácsonyi ajándékbeszerzést. Ők azok, akik akár már nyáron is megvesznek egy olyan tárgyat, amiről tudják, hogy jó karácsonyi ajándék lesz egy ismerősük, családtagjuk számára. Ők azok, akik kimaradnak a decemberben oly jól ismert karácsonyi stresszből és békésen rajzolják a tojáshab íveket az otthon készített mézeskalácsokra. 

 Biharugra (Fotó: Simay Gábor)
2014. 12. 10.

Ma tárgyalja a kormány a védett területek vagyonkezelésének ügyét. Százhat civil szervezet csatlakozott az országos természetvédelmi szervezetek kezdeményezéséhez, hogy a Kormány kedvező döntését kérve megelőzzék a természetvédelem helyzetének további gyengülését.

Kidőlt fa (Fotó: Orbán Zoltán)
2014. 12. 04.

A mai napon Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország, - aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét.

A Pátyon telelő fehér gólya az árokásó gép által kiforgatott földet nézi át (Fotó: Kocsis Zsuzsa).
2014. 12. 04.

Idén ősszel is több bejelentés érkezett hozzánk itthon maradt fehér gólyákról. Legutóbb Páty és Tárnok térségéből, ahol október elején észlelték először a madarat. A gólya rendszeresen bogarászik a sportpálya gyepén, de a kertekbe is beszáll, illetve egy árokásó gépet is követett és a kitermelt földből szedegette össze a férgeket.

Mezei veréb az etetőn (Fotó: Orbán Zoltán).
2014. 12. 01.

1890-ben jelent meg Bornemissza Zoltán fatenyésztési vándortanár "A hasznos madarak védelméről" című ismeretterjesztő, szemléletformáló könyve Budapesten, amiben ez a felvilágosult gondolkodó a madarak téli etetésének lehetőségére és fontosságára is felhívta az olvasók, az ország lakosságának, különösképpen pedig a gazdálkodók figyelmét.   

Az MME 2015. évi falinaptára a címlappal és november hónappal (Grafikák: Kókay Szabolcs).
2014. 10. 15.

Az A3-as (297x420 mm) méretű, 7 lapos, 13 oldalas naptár grafikáit Kókay Szabolcs készítette.

A 2015-ös év kétéltűje a dunai tarajosgőte (Fotó: Jaime Bosch)
2014. 12. 16.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya a dunai tarajosgőtét (Triturus dobrogicus) választotta a 2015. év kiemelt fajának.

Fehér gólyák (Fotó: Szúnyog Gábor)
2014. 12. 14.

A fehér gólya védelmének egyik legfontosabb eleme, hogy a szekamberek minél több emberrel megismertessék a gólyavédelmet, madárvédelmet. Az Északi gólyahír programban is hangsúlyos a környezeti nevelésre, a szemléletformálásra. Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület partnerségében megvalósuló Északi gólyahír projekt (SMCA-2013-0911-Z) keretében egy ingyenes alkalmazás készült el.

Fészekanyag hálós kihelyezése tavasszal (Fotó: Orbán Zoltán).
2014. 12. 13.

Egy-egy nagyobb madárforgalmú télen akár tucatnyi cinkegolyó és egyéb hasonló kiszerelésű eleség üres hálója is a nyakunkon maradhat. Ezekből legalább néhányat érdemes megtartani, mert tavasszal ideális megoldást jelentenek a Madárbarát kert programban a kutyaszőr és madártoll fészeképítő-anyag kihelyezésére.

Oldalak