Aktivisták nyújtják át Karmenu Velának, a környezetpolitikáért felelős EU biztosnak a "Riadólánc a természetért" kampány során összegyűlt aláírásokat (Fotó: BirdLife Europe)
2015. 11. 20.

Európa országaiból folyamatosan érkeznek Brüsszelbe azok az aktivisták, akik követelik az Európai Bizottságtól, hogy ne támadja a természetvédelmi törvényeket, hanem inkább segítse betartatásukat.

Darvak a Hortobágyon (Fotó: Orbán Zoltán).
2015. 11. 19.

A Natura 2000 hálózat és az európai természetvédelmi keretjogszabályok jók és korszerűek – ezt állapítja meg az Európai Bizottság múlt héten nyilvánosságra hozott vizsgálati anyaga.

Vadludak a Tatai Öreg-tavon (Fotó: Csonka Péter).
2015. 11. 04.

Idén immáron XV. alkalommal várjuk a madárbarátokat a Tatai Öreg-tó partjára, a télköszöntő Tatai Vadlúd Sokadalomra.

Részlet az MME "Magyarország madarai" honlapfelületéről (www.mme.hu/magyarorszagmadarai)
2015. 10. 19.

A kontinensünkön megfigyelt mintegy 800 madárfaj fele fészkelőként, vonulóként vagy kóborlóként hazánkban is előkerült, és közülük legalább 200 a lakott területeken is előfordul.

Fogoly (Fotó: Mészáros József)
2015. 10. 02.

Új lehetőség a madárbarát gazdálkodás támogatására. A szántóföldek, gyepek, legelők természetességének megőrzéséért a gazdálkodók tehetik a legtöbbet a megfelelő földhasználati módok választásával.

Tücsökzsákmánnyal repülő búbosbanka (Fotó: Lóki Csaba - www.lokicsaba.hu).
2015. 01. 01.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indított "Év madara" programjának célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak - gazdálkodók, vadászok, pedagógusok - különösen fontos szerepe van.

"Csele" (sárga) Zambiában, "Pétör" (piros) Angolában
2015. 11. 25.

Éppen három hete, hogy "Csele", a műholdas jeladóval felszerelt kiskunhalasi szalakóta átrepülve az esőerdők és egyben az Egyenlítő felett, megérkezett a Kongói Demokratikus Köztársaság szívébe. Innen már a fás szavanna, és a déli félteki esős évszak vár reá, mely alighanem optimális feltételeket biztosít madarunknak. Ezt látszik alátámasztani a vonulási stratégiájában beállt változás is, ugyanis az eddigi, akár több ezer km-es röppályáit most már gyakorta szakítja meg rövid, pár napos pihenőkkel. Az elmúlt három hétben így szép lassan „araszolgatva”, újabb 1200 km-t megtéve átszelte Kongót, és jelenleg Zambiában, a Zambézi-folyó vízgyűjtő területén tartózkodik.

Munkacsoporti megbeszélés a konferencián (Fotó: SEO).
2015. 11. 14.

Az élővilág mérgezése volt a fő témaköre a barcelonai Természettudományi Múzeumban megrendezett II. Európai Munkaértekezlet a Környezetvédelmi Bűnözésről konferenciának, amit a BirdLife International spanyol (SEO) és angol (RSPB) partnerszervezetei rendeztek.

2015. 11. 10.

Természetvédelmi kavalkád a múzeumban. A Vadonleső Program, a Magyar Természettudományi Múzeum, a „Raptorsprey” LIFE Program valamint hazánk nemzeti parkjai a „2015. Év Emlőse az ürge” programsorozat zárásaként sok szeretettel várják Önt és kedves családját.a Magyar Természettudományi Múzeum Kupolacsarnokéba (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.), 2015. november 14-15-én.

A fészkelő fehérgólya-állomány területi eloszlása Magyarországon a 2014. évi felmérés adatai alapján (Forrás: MME Monitoring Központ).
2015. 11. 09.

A 2014/2015. évi 7. Nemzetközi Fehérgólya-felmérési Akció keretében 2014-ben került sor az újabb, immáron a 13. hazai „gólyanépszámlálásra”, melynek idei adatokkal kiegészített összesítése most készült el.

Oldalak