Makám együttes a Kobuciban

Az idén évfordulójukat ünneplő MME és Makám együttes közös programot szervez 2014. július 26-án szombaton 17 órától a Kobuci Kertbe.

Partifecske és gyurgyalag (Fotó: Szép Tibor)

TAVALY NOVEMBERBEN csatlakoztunk a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (továbbiakban: NIOK) kezdeményezéséhez és sikerrel kezdtük meg az adománygyűjtési programot, amelynek eredményeként több helyen gyakorlati madárvédelmi tevékenység valósult meg.

Szalakóta (Fotó: Máté Bence)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), Magyarország és a térség egyik legnagyobb természetvédelmi civil szervezete természetvédelmi kommunikációs feladatok ellátására munkatársat keres.

Mesedélután kicsiknek és nagyoknak

Természeti népek meséjéből egy rövid egyveleget hallgathatunk meg kézjelekkel, sípokkal és más hangutánzó eszközzel kísérve 2014. július 12-én szombaton 17 órától, a Holdudvarban.

gólya adatbázis

Ha az időjárás változatlan marad, nem lesz túl kedvező szezonja kedvelt madarainknak (a szárazság miatt kevesebb táplálékot találnak majd az átlagosnál), de mégis jelentős év elé néznek a gólyabarátok. Idén kerül sor ugyanis a 13. magyar és a 7. nemzetközi fehérgólya-felmérésre.
 

Szállj velünk

Felmerülhet a kérdés, hogy mihez és miért. 2014-ben több programhoz is lehetőség van CSATLAKOZni az MME jubileumi rendezvénysorozatában, valamint szeretettel várjuk azokat is, akik az MME tagjaihoz szeretnének CSATLAKOZni ...

Kerecsensólyom-fiókák gyűrűzése (Fotó: Bagyura János).

Az állami természetvédelemben dolgozó kollegákkal közösen, részben a LIFE06NAT/H/000096 „A Kerecsensólyom-védelme a Kárpát medencében” projekt LIFE utáni munkálatai, részben pedig a LIFE09NAT/HU/000384 „Kerecsensólyom-védelme ÉK-Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában” c.  program keretén belül idén is ellenőriztük a kerecsensólyom fészkek lakottságát.

A műanyag hulladékok elszorítják a fiókák lábát.

A gólyák a fészkük béleléséhez mindent összeszednek, amit a környezetükben találnak, legyen az széna, fűcsomó, általunk a természetbe juttatott hulladék, újságpapír, zacskó, szatyor vagy a szántóföldeken és kaszált gyepeken mindenfelé széthagyott polipropilén bálakötöző zsineg.  Ez egy régóta meglévő és egyre csak súlyosbodó probléma, s nem csak hazánkban, hanem szerte a világban, ahol bálázzák

A 2015 év madara szavazás végeredménye (Forrás: www.mme.hu)

Egy hónap után 2014. június 28-án lezárult az az internetes szavazás, melynek keretében a lakosság dönthette el, hogy a három javasolt faj: a búbosbanka, a fekete rigó és a vörösbegy közül melyik legyen a jövő év madara.

Lónyabánya kaszálón a gólyacsapat (Fotó: Papp Ferenc)

A március végén, illetve április elején 4 tavalyi kelésű, de átteleltetett fehérgólya-fióka került jeladóval elengedésre az Ipoly-völgyben. Ezek a madarak tavaly augusztusban, szeptemberben kerültek be menhelyekre és már nem volt mód a szabadon bocsájtásukra, ezért a telet állatkertben, madármentő állomásokon vészelték át.

Oldalak