Fürdéstől vizes házi veréb (Fotó: Orbán Zoltán).
2015. 07. 03.

A jövő hét közepéig tartó kánikula nem csak az emberek, de a települések vadon élő állatvilága: az emlősök, a madarak, a hüllők, a kétéltűek és a rovarok számára is nehéz időszak.

"Kelemen" a fészekkamera 2015. június 30-ai felvételén.
2015. 06. 30.

A Jászságban egy parlagisas-pár már évek óta próbálkozik családalapítással - hiába. Tojásaik rendre terméketlennek bizonyultak.

Fürj, haris, ugartyúk (Grafika: Kókay Szabolcs)
2015. 06. 25.

A 2016 év madara lakossági szavazásra ajánlott három madárfajjal hazánk legértékesebb nyílt, elsősorban síkvidéki élőhelyei védelmének fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet.

Napfürdőző széncinege (Fotó: Orbán Zoltán).
2015. 07. 05.

A madarak megfigyelése akkor is érdekes élmény, amikor minden a megszokott medrében halad. Szélsőséges körülmények között azonban, például a mostani hőség idején, igazán elképesztő dolgokat láthatunk a szoba hűvöséből is – ezekből mutatunk be egy csokorra valót.

Fakitermelés (Fotó: Göcző Gabriella).
2015. 06. 25.

Az Alföldi Erdőkért Egyesület Erdőművelési és Környezetvédelmi Szakbizottsága a szalakótabarát erdészeti élőhelykezelésről tartott bemutatót a DALERD Zrt. területén, Csanytelek közelében 2015. június 17-én. 

Jó a kilátás az új otthonukból (Fotó: MME archívum)
2015. 06. 23.

2015. június 19-én az MME munkatársainak, önkénteseinek és a Budapest Voices tagjainak segítségével  „pótszülőkhöz” kerültek a Dejtáron elárvult gólyafiókák.

Bálazsineg egy szalakóta lábára csavarodva (Fotó: Csibrány Balázs).
2015. 06. 18.

A mezőgazdaságban általánosan elterjedt a kocka- és körbálák összetartására szolgáló zsinegek használata. Sajnos a bálázás után visszamaradt hulladékok nem megfelelő kezelése szintén általános jelenség.

 

A vonulás szaharai átkelésében részt vevő kék vércsék, és a kínai költőterületre visszéerkezett két amuri vércse helyzete június elején (Forrás: satellitetracking.eu).
2015. 06. 14.

Miközben itthon már javában tart a kék vércsék költése, a tavaly műholdas jeladóval megjelölt tíz madárból megmaradt, még életben lévő két példány javában vonul.

Hím fekete rigó nagy, félig már önálló fiókáját eteti (Fotó: Orbán Zoltán).
2015. 06. 14.

A legtöbb énekesmadár június második felében másodköltésbe kezd. Ennek fiókái hamarosan megjelennek a kertekben, parkokban, utcákon, így ismét időszerű beszélni a fiókamentés kérdéséről – most egy kevéssé közismert szempontból.

Széncinege üveg oldalú ablakodúnál (Fotó: Orbán Zoltán).
2015. 06. 06.

Láttál már madárfészket? Mi most mutatunk neked egyet szép tollas fiókákkal és ennivalóval érkező anya- és apamadárral!

Oldalak