A Natura 2000 játéksorozat célja a gyerekek természetvédelmi ismereteinek bővítése (Fotók: MME archívum).
2014. 11. 10.

Az MME játéksorozatot hirdet Natura 2000 témakörben. Szórakozz és tanulj velünk! Ha ügyes vagy és szerencsés, tiéd lehet egy plüssmadár vagy akár egy nagy értékű távcső is. Ha nem vagy még 14 éves, de már elmúltál 6 ‒ játssz, tanulj és nyerj velünk!

Ludak (Fotó: Csonka Péter)
2014. 11. 06.

Az idei rendezvény középpontjában a 40 éves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület áll!

Kép forrása : http://www.nlcafe.hu/noklapja/20090826/siettetett_gyerekek/
2014. 11. 04.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felmérést végez amihez az Önök segítségét kérjük! A kutatás célja, hogy megismerjük a gyerekek, tanulók (óvódás korúak, alsó és felső tagozatos diákok) hozzáállását, magatartását a természethez és a természetvédelemhez, továbbá, hogy képet kapjunk tudásukat illetően az Európai Ökológiai Hálózat, a Natura 2000 terén. Felmérésünket az erdei óvodákba/iskolákba látogató gyermekek és diákok, az intézmények pedagógusai és a diákok szülei körében végezzük el, első körben 2014. október és december között.

Az MME 2015. évi falinaptára a címlappal és november hónappal (Grafikák: Kókay Szabolcs).
2014. 10. 15.

Az A3-as (297x420 mm) méretű, 7 lapos, 13 oldalas naptár grafikáit Kókay Szabolcs készítette.

Szállj velünk
2014. 02. 04.

Felmerülhet a kérdés, hogy mihez és miért. 2014-ben több programhoz is lehetőség van CSATLAKOZni az MME jubileumi rendezvénysorozatában, valamint szeretettel várjuk azokat is, akik az MME tagjaihoz szeretnének CSATLAKOZni ...

Az egyik ilyen faj ez az első pillantásra kolibrinak tűnő, valójában a Kárpát-medencét övező magashegységek sziklafalain fészkelő hajnalmadár, mely itt nem tipikus helyen, fán látható (Fotó: Orbán Zoltán).
2014. 11. 09.

A madárvonulás sokkal, de sokkal nagyobb volumenű jelenség annál, mint sokan gondolják. Minden nagy testű, látványos madárra – például a darvakra, vadlibákra – fajok tucatjai és egyedek százai jutnak, amiket gyakran nem könnyű észrevenni, megtalálni. Ezekből mutatunk most be néhányat.

Falco, a HELICON parlagisas-védelmi LIFE+ projekt méreg- és tetemkereső kutyája (Fotó: Orbán Zoltán).
2014. 11. 09.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és partnerei 2012-2016 között valósítják meg „A parlagi sas védelme Magyarországon” című LIFE pályázatot.

Ablak elé telepített etetők, itató és mesterséges odúk a madarak minél jobb téli megfigyelése, és élményeink megörökítése érdekében (Fotó: Orbán Zoltán).
2014. 11. 05.

A madárbarátok számára az ősz és a tél az év egyik legjobban várt, legmozgalmasabb időszaka, mert ekkor kezdődik az etetési szezon. Ilyenkor lehet szerencsénk a legnagyobb madárforgalomhoz, a legváltozatosabb madármegfigyelési élményekhez, különösen akkor, ha a tapasztalatok alapján évről-évre fejlesztjük az etetőhelyet. A szokatlanul enyhe időjárással beköszöntő november ideális kürülményeket teremt ehhez, amit néhány ötlettel mi is szeretnénk segíteni.

Megvásárolt tanyahely Jászárokszállás térségében (Fotó: Fatér Imre).
2014. 10. 31.

A hazánkban több mint ezer éves múlta visszatekintő tanyasi életmód, az ezzel járó kisparcellás, mozaikos mezőgazdálkodás és a régebben hatalmas területeken folyó legeltető állattartás alakította ki az Alföld és a Duna-Tisza köz jellegzetes pusztai kultúrtáját. Az évszázadokon keresztül önfenntartóan „működő” vidék rengeteg állatnak kínált életteret, illetve számos faj tanulta meg kihasználni az ember kínálta lehetőségeket.

Kép forrása: http://labatlan.hu/ix-tatai-vadlud-sokadalom
2014. 10. 29.

Az MME Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület „Herman Ottó a madarak hasznosságáról” című képregényíró és „Komárom-Esztergom megye természettudósai” című plakáttervező pályázatokat hirdet a XIV. Tatai Vadlúd Sokadalom alkalmából.

Oldalak