Széncinege gyűrűzése (Fotó: Orbán Zoltán).
2016. 02. 09.

Az MME Budapesti Helyi Csoportja télbúcsúztató madárgyűrűzésre hívja az érdeklődőket Budapest egyik legizgalmasabb védett lápjára, a X. kerületi Túzok utcába 2016. február 13-án (szombaton) 9-12 óra között.

Kockás sikó portré (Fotó: Babocsay Gergely).
2016. 01. 14.

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2016 év hüllőjének a kockás siklót, két vízisiklófajunk kevésbé ismert faját választotta.

Haris (Fotó: Faragó Ádám - Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság)
2016. 01. 01.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indított "Év madara" programjának célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak, idén például a gazdálkodóknak különösen fontos szerepe van.

Wisdom a tojáson (Fotó: Greg Joder)
2016. 02. 10.

A legidősebb ismert vadon élő madár, a Wisdom (Bölcsesség) névre keresztelt Laysan-albatrosz, újra anya lett. 

Fotó: András Attila Takács Photography
2016. 02. 04.

 A Vizes Élőhelyek Világnapja rendezvény keretében V. Németh Zsolt, Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős Államtitkár és Dr. Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója ünnepélyes keretek között írja alá a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közötti együttműködési megállapodást.

Fotó: András Attila Takács Photography
2016. 02. 04.

A Világnapról 2016-ban a Földművelésügyi Minisztérium a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottsággal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és a Magyar Természettudományi Múzeummal karöltve egy gazdag témájú előadóülésen emlékezett meg a Magyar Természettudományi Múzeum Ludovika téri épületében.

A kém fakó keselyű(Fotó: theguardian.com)
2016. 01. 29.

Egy izraeli természetvédelmi területen szabadon engedett fakó keselyű került kézre Libanonban, ahol a madarat kémnek nézték. 

Országos Sasszinkron eredmények 2004-2015 között (Forrás: MME Monitoring Központ).
2016. 01. 26.

Az MME a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban tizenharmadik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását.

Búbospacsirták havazás idején az M6-os autópálya szalagkorlátján (Fotó: Orbán Zoltán).
2016. 01. 24.

Havazások idején a hótól már letakarított autópályákon haladva lépten-nyomon láthatunk egyesével vagy kis csoportokban az úttesten szaladgáló, a padkán szedegető, a szalagkorlátra felrebbenő madárkákat – búbospacsirtákat.

Az egyik 2016. januári eset helyszíne mérgezett egerészölyvvelés rókával (Fotó: Deák Gábor).
2016. 01. 20.

Miközben a természetvédelmi szakemberek a XIII. Országos Sasszinkron keretében a hazánkban telelő ragadozómadarak számbavételén és védelmén fáradoznak, mások hol szándékosan, hol felelőtlenségből tovább tizedelik az állományukat.

Oldalak