Itt a tél, még sincs madár az etetőn! - Miért?

A most ránk köszöntő kemény téli napok meglepő kettősséget okozhatnak az etetőkön. Egyes helyeken az időjárási logikának megfelelően jelentősen megnő a madarak létszáma, más helyeken viszont szinte teljesen megszűnik a madárforgalom. A jelenségre nehéz egyértelmű magyarázatot adni, valószínűleg több hatás együttese áll a létszámcsökkenés mögött.

Madárbarát kert télen (Fotó: Orbán Zoltán/MME).


Az egyik kézenfekvőbb magyarázat, hogy a területen szélsőségesnek számító időjárás közeledtével, beköszöntével sok madár kedvezőbb hőmérsékletű és kisebb hóterhelésű területre, akár több száz vagy ezer kilométerre kóborol. Ha a kemény idő tartósnak bizonyul, több hétig is megmarad, ez a dezertálás folyamatosan előfordulhat - különösen újabb front közeledtekor -, azaz az addig megnövekedett népességű etetők forgalma is csökkenhet.

További forgalomcsökkenést okozhat az az egyébként örömteli hatás is, hogy ilyenkor többen etetik a szükséget szenvedő madarakat, melyek így több helyen szétszóródva kisebb számban jelennek meg egy-egy helyen.


Az etetőket és itatókat természetesen akkor is működtessük,
ha csökkent az ide látogató madarak létszáma! Egyrészt
azért, mert az itt maradók számítanak ránk, másrészt
azért, mert a rossz idő elől menekülő átvonulók
számára is létfontosságúak lehetnek.


Ne csüggedjünk tehát, etessünk-itassunk folyamatosan, a hó és a hideg hatására akár új helyen is, a madarak jönni fognak, számítanak ránk, jelenlétükkel pedig a legnehezebb napokon is megörvendeztetnek minket!


Az etetők más okokra visszavezethető, rövidebb és hosszabb forgalomváltozásairól és ezek okairól itt olvashat >>


1% az MME támogatására - www.mme.hu

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!Orbán Zoltán


Kapcsolódó hírek

Állománycsökkenés 1999-2019 év viszonylatában: Bíbic - 59,6%; Fürj - 62,7%

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most kiadott elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben folytatódott az agrár élőhelyeken 2005 óta zajló fészkelőállomány-csökkenés, ennek jelei már mutatkoznak a korábban növekedést mutató erdei élőhelyeken fészkelő madárfajoknál is Magyarországon!

Az Európai Bizottság közzétette a Biodiverzitás- és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát Az Európai Bizottság többszöri késlekedés után a tegnapi napon kiadta a régóta várt Biodiverzitás Stratégiát és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát. Ezek a dokumentumok az EU természeti sokféleséggel és élelmiszertermeléssel kapcsolatos szakpolitikájának fő irányait határozzák meg a...

Szívesen részt vennél egy európai szintű fajmegőrző program népszerűsítésében? Szeretnéd, hogy a te alkotásod szerepeljen a fokozottan védett rákosi vipera védelmével foglalkozó projekt hivatalos pólóján? Engedd szabadjára a fantáziád és jelentkezz pályázatunkra!