Kardoskúti kék vércsézés

A két héttel ezelőtti apaji terepi napot követően ezzel a beszámolónkkal a kékvércse-védelmi LIFE+ projekt központi kutatási területére, Kardoskút térségébe látogatunk.

Kékvércse-fióka gyűrűzése Kardoskút térségében (Fotó: Orbán Zoltán).


A cél most is kettős volt. A fiókaszezon vége felé járva minél több mesterséges fészekládához visszatérve ellenőrizni a költési sikert és megjelölni a fiatal madarakat, miközben hasonló céllal felnőtt madarakat is próbáltunk befogni.

A munka többnyire a felnőtt madarak befogására kifejlesztett „falcofág” összerakásával és kihelyezésével kezdődött (Fotó: Orbán Zoltán).
6 fotó a felnőttmadár-befogási próbálkozásainkról, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).

Ezzel a fura kinézetű cuccal kellett - gyakran jó nagy távolságot megtéve - „odalopakodni” a vércsetelepekhez, újra … (Fotó: Orbán Zoltán).

… és újra (Fotó: Orbán Zoltán).

De akár mennyire néztük is, egyetlen madár sem támadta meg a „fág” kitömött dolmányos varjúját (Fotó: Orbán Zoltán).

Ekkor jött a B-terv – a varjú lecserélése egy műanyag bagolyra, … (Fotó: Orbán Zoltán).

… aminek a fejét azért kellett a csapdához menet letakarni, mert a bagolybáb hatalmas, bámuló sárgaszemei gyakran már odafelé menet támadást váltanak ki a vércsékből (Fotó: Orbán Zoltán).

 

A többszöri próbálkozás ellenére felnőtt madarat ma nem sikerült fognunk. Ennek legvalószínűbb oka (a gyakran erős szél mellett) az lehetett, hogy a felnőtt madarak a túlnyomórészt már kirepült fiókák etetésével voltak elfoglalva. Az ilyen nagy és már repülős fiatalokra sem a varjú, sem a bagoly nem jelent veszélyt, ezért az amúgy is nagyon leterhelt szülőknek sem idejük, sem energiájuk nem volt "műbalhék" indítására.

A ládatelepeken szerencsére kettős munka folyt, ezért a felnőtt madarak együttműködésének hiánya mellett is bőven volt mit nézni és tenni.

Ott voltak ugyanis azok a fiókák, melyek még mindig a ládákban nevelkedtek, így hosszú létra segítségével megközelíthetőek és kézzel is befoghatóak voltak. Ezeket a terepjáró lenyitott hátsó ajtaján kialakított ideiglenes gyűrűző állomásra vittük néhány percre (Fotó: Orbán Zoltán).
5 fotó a fiókák gyűrűzéséről, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).

Tíz év sok ezer órányi terepi tapasztalata alapján a fiókák kényelmét leginkább ezek a henger alakú burgonyaszirmos-dobozok szolgálják. Ezekben békésen fekszenek … (Fotó: Orbán Zoltán).

… és ismételt mozgatásuk nélkül az ilyenkor megszokott súlymérés is elvégezhető (Fotó: Orbán Zoltán).

A gyűrűzést követően, a költőládába visszahelyezés előtt a szakemberek megpróbálják meghatározni a fiókák korát (hány hetes) és ivarát (Fotó: Orbán Zoltán).

Ilyenkor készül el minden madárról egy vagy több fotó, ami a következő években történő megfigyelések alapján segít finomítani például a fiatalkori kor- és ivarhatározó bélyegek felismerését, pontosítását (Fotó: Orbán Zoltán).

 

A terepi nap egyik legérdekesebb tapasztalata az volt, hogy még egyetlen kékvércse-telepen belül is milyen nagy életkorbeli különbségek tapasztalhatók az egyes fészekalja között.

Miközben a ládák többségéből már kirepültek a fiatalok, voltak olyanok, melyekben akár ilyen, több héttel fiatalabb fiókákat találtunk (Fotó: Orbán Zoltán).
Miközben a ládák többségéből már kirepültek a fiatalok, voltak olyanok, melyekben
akár ilyen, több héttel fiatalabb fiókákat találtunk.

Ez a jóval idősebb fióka viszont … (Fotó: Orbán Zoltán)
Ez a jóval idősebb fióka viszont …

... már akár egy hét múlva is kirepülhet (Fotó: Orbán Zoltán).
... már akár egy hét múlva is kirepülhet (Fotók: Orbán Zoltán).
 

 

Orbán Zoltán

 

A ”Kék vércse védelme a Kárpát-medencében” (LIFE11 NAT/HU/000926)
programot az Európai Unió LIFE alapja támogatja.

A ”Kék vércse védelme a Kárpát-medencében” (LIFE11 NAT/HU/000926) program
partnerei: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (projekt koordinátor),
a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság,
a Magyar Természettudományi Múzeum, a Raptor Protection of Slovakia és a
The State Nature Conservancy of the Slovak Republic

www.falcoproject.eu

Kapcsolódó hírek

Szibériai szürkebegy / Siberian Accentor - Hirtshals, Denmark 11.21.2016. (Fotó: Orbán Zoltán).

Még három hét sem telt el az új évből (és alig több mint egy hónap a legutóbbi új fajtól), máris egy újabbal bővült hazánk madárfajlistája azzal, hogy a Szentendrei-szigeten egy szibériai szürkebegyet sikerült megfigyelni. A dolog külön pikantériája az a mód, ahogy a madár megkerült ...

Madáretető (Fotó: Orbán Zoltán).

Az elmúlt hetekben számos alkalommal futott be ez a kérdés a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) az ország egész területéről. A beszámolók szerint azokon a helyeken is, ahol évek, évtizedek óta folyik téli etetés, gyakran a szokott madárlétszám töredékét tapasztalják a madárbarátok, az újonnan létesült etetők pedig sokszor konganak az ürességtől.

Aktív jeladós fehér gólyáink 2017 januárjában (Forrás: jeladosmadarak.mme.hu).

A 2016/2017-es telelési időszak már eddig is sok érdekes adattal szolgált jeladós fehér gólyáink életéről. Miközben néhány kockázatot vállaló madár velünk együtt, itthon fagyoskodik a régen látott hidegben, két példány a Dél-Afrikai Köztársaságig repült, ami légvonalban is több mint 8000 km-es odautat jelent!