Kezdő madarász képzés a Zemplénben

A Zempléni Helyi Csoport kétnapos képzést hirdet "Kezdő madarász vagyok!" címmel Boldogkőújfaluban. A képzés eddig több helyi csoportunknál is nagy sikert aratott.

A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.

Tarts velünk!

Kik vehetnek részt a képzésen?
14 éves kortól bárki, MME tagságtól függetlenül. A részvételnek nem feltétele az előzetes madártani ismeret, távcső vagy madárhatározó megléte.

A képzés időpontja:
A szükséges tudásanyag elsajátítása és a közös terepi gyakorlás érdekében a képzést két egymást követő hétvégi napon, szombat-vasárnap szervezzük.

2018. augusztus 18. (szombat) – elmélet,
2018. augusztus 19. (vasárnap) – gyakorlat terepen

Ki tartja a képzést?
A kétnapos képzés házigazdái Balogh Katalin és Béres István, a Zempléni Helyi Csoport tisztségviselői, akik főként a védett és fokozottan védett ragadozómadarak és az odúlakó madarak védelmével foglalkoznak, valamint a zempléni madarász élet, programok, előadások szervezői, kivitelezői. A második, terepi napon együtt fogjuk gyakorolni az előző nap elsajátított ismereteket a boldogkőújfalui kőtengernél és a képzés ideje alatt zajló gyűrűzőtáborunk helyszínén.

A képzés helye és a résztevők száma:
Az elméleti képzés helye: 3884 Boldogkőújfalu, Kiss István utca 14. a Zempléni Helyi Csoport központja.
A gyakorlati képzés, a terepi nap helyszíne: Boldogkőűjfalu, Kőtenger, madarász- és gyűrűzőtábor.
A részvevők száma korlátozott, 20 fő.

A képzés programja:

I. (elméleti) nap - 10:00-16:00:
- Résztvevők bemutatkozása, a képzési tematika ismertetése,
- Kik is azok a madarászok: Miért éppen a madarak, a madarászat típusai, a hazai madártan és az MME,
- Hogyan kezdjek bele: Felszerelések, ruházat, biztonság, etika, megfigyelések rögzítése,
- Ismerkedés a madarakkal: Életmód, testfelépítés, földrajzi elterjedés, előfordulás,
- Ismerkedés a madárhatározóval: Madártest részei, jelek, szimbólumok, fogalmak, az elterjedési térkép. A keresett faj megtalálásának titka, a határozó felépítése, rendszertan, határozási alaptechnikák, közös gyakorlás.

Az elméleti napon természetesen szüneteket is tartunk majd, és az előadásokat bemutató anyagokkal tesszük színesebbé.

II. (terepi) nap - 10:00-16:00:
- Vezetett madármegfigyelés a képzés résztvevőivel, az előző napon tanult elmélet átültetése a gyakorlatba
- A helyi csoport ház környékén és a boldogkőújfalui kőtengernél élő madarak megismerése „szemmel és füllel” egyaránt.
- Közös madarászat, közös gyakorlás
- Látogatás a gyűrűzőtáborba, madárhatározás, fotózás.

A képzés ára:
MME tagok számára (érvényes tagkártyával rendelkezők) 10 000 Ft/képzés (2 nap).
Nem tagok számára 12 000 Ft+Áfa = 15 240 Ft/ képzés (2 nap).
A tagság a képzésre jelentkezéssel párhuzamosan is elindítható, így az érdeklődő a kedvezményes tagi árat veheti igénybe!

A jelentkezés módja:
- E-mailben, a zemplen@mme.hu címen, 2018. augusztus 10-ig,
- A képzési díj egy összegben, 2018. augusztus 10-ig történő banki átutalásával az MME Zempléni Helyi Csoport számlaszámára: MME 32 SZ ZEMPLÉNI CSOPORT 11712004-21053371  A közleményben kérjük feltüntetni a résztvevő nevét!
- Lemondás esetén a befizetett képzési díjat sajnos nem áll módunkban visszafizetni.
- Csak olyan jelentkezést áll módunkban elfogadni, ami a teljes képzés két napjára szól.
- A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében tudjuk fogadni, amennyiben határidő előtt betelik a létszám, a jelentkezéseket lezárjuk.

Amit érdemes magunkkal hozni:
- Jegyzetfüzet, írószerszám,
- Madárhatározó – ha van,
- Távcső, fényképezőgép – ha van, érdemes (főleg a terepi napra) elhozni.

 

Kapcsolódó hírek

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

Az MME szóvivője által írt és a Cser Kiadó gondozásában most megjelent átfogó munka célja gyakorlati segítség nyújtása a lakosság, a pedagógusok, a természetvédelmi szakemberek és az ökoturizmus-szolgáltatók, fiatalok és felnőttek számára a körülöttünk élő madarak és más állatcsoportok védelméhez  a kertben, parkban, utcai fasorban vagy éppen a sokadik emeleti ablakban,...

A fecskefészkek leverése, a fehér gólyák fészkeinek eltávolítása, a kilombosodott fásszárú növényzet megsemmisítése nem csak törvénytelen, de olyan élőhelyrombolást jelent, ami rontja hazánk ellenálló képességét a klímaváltozás negatív hatásaival szemben is (Fotók: Orbán Zoltán)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra figyelmeztet, hogy a nem megfelelően végzett épületfelújítások, települési vezetékhálózat oszlopkarbantartások, fa- és bokorkivágások súlyos természetvédelmi károkat okoznak.

Február 09-10-én sikeresen lezajlott a Madárszámlálók és Madárgyűrűzők III. Országos Találkozója (MMOT). A két napon 97 felmérő és madárgyűrűző volt jelen, ismerhette meg az elmúlt év közösen elért eredményeit, valamint az idei évben tervezett és még előttünk álló feladatokat. A rendezvényen a munkákban közreműködő önkénteseink és a nemzeti parkok munkatársai is nagy számban...