Kitüntetés

2018. március 15-én Széchenyi-díjat kapott Varga Zoltán, a biológiai tudomány Eötvös József-koszorús doktora, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Biológiai és Ökológiai Intézete Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszékének professor emeritusa, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület örökös tagja.

A molekuláris filogenetikai vizsgálatok hazai bevezetését és az eurázsiai hegyvidéki élővilág történetének kutatását is magába foglaló nagy jelentőségű tudományos munkája, valamint a hazai nemzeti parkok és védett területek zoológiai kutatása mellett a nemzetközi természetvédelmi ökológia területén is meghatározó tevékenysége elismeréseként kapta meg a Széchenyi-díjat. 

A Széchenyi-díj a legmagasabb rangú magyar kitüntetések közé tartozik, amit az államfő ad át, a díjjal a tudományos élet kiválóságait ismerik el. 

Prof. Dr. Varga Zoltán az MME Hajdú-Bihar Megyei Helyi Csoportjának elnöke volt 1989-2007 között. 2001 óta az MME Örökös tagja. Tevékenységével aktívan hozzájárult az MME ismertségének növeléséhez, a Hajdú-Bihar megyében megvalósult MME programokhoz. A hazai és nemzetközi természetvédelem kiemelkedő alakjai közé tartozik!

Gratulálunk a díjhoz és további sikeres, aktív életet kívánunk!

Kapcsolódó hírek

Fiatal vörösbegy (Fotó: Orbán Zoltán)

Itt a nyár utolsó hónapja. Augusztusban a legtöbb faj esetében lezárul a költési szezon, a fiókák már elhagyták a fészket és megkezdték szülői segítség nélküli önálló életüket.

Altaj expedició (Fotó: Bagyura János)

A Bonni Egyezmény által életre hívott nemzetközi kerecsensólyom-védelmi program megvalósításának részeként, az előző években megkezdett munkát folytatva, Bagyura János, Kazi Róbert Prommer Mátyás 2019 június 6-21. közötti időszakban Mongóliában az Altaj-hegységben végzett megfigyeléseket, a mongol kollégákkal közösen.

12. éves hím kerecsensólyom  a fiókáival (Fotó: Bagyura János)

A kerecsensólyom fajmegőrzési program keretében fiókanevelési időszakban (május közepe június eleje) évente közel húsz fészekhez  a MAVIR segítségével vadmegfigyelő kamerákat helyezünk ki. Az akció célja a zsákmányállatok meghatározása, a párokban történt változások megfigyelése, valamint a fióka korban történt mortalitás okainak a pontosabb megismerése.