Lehetnek még költő fecskék az országban?

Sárfészket építő fecskéink: a molnár- és a füsti fecske a legkésőbbre kitolódó költésű énekesmadaraink közé tartoznak. Azonban egyedül erre a két fajra jellemző a szeptemberben is általánosnak számító fiókanevelés, ami olykor akár októberig is elhúzódhat.

Molnárfecske hagyja el a fészkét (Fotó: Orbán Zoltán).


A Magyarországon fészkelő madárfajok több mint 95%-a számára augusztusra befejeződik a költési szezon és elkezdődik a felkészülés a vonulásra vagy az áttelelésre. A parlagi galamb (házi galamb) és a balkáni gerle egész évben fészkelő madarak, az énekesmadarak között azonban ritka az őszbe nyúló költés. Ennek egyik szélsőséges példájáról számoltunk be tavaly egy novemberben fiókákat reptető széncinege pár kapcsán (részletek >>). 

A repülő rovarokra vadászó táplálékspecialista fecskék a többi fajnál is jelentősebb kockázatot vállalnak az elhúzódó költéssel, hiszen az augusztus 20-a után "menetrendszerűen" megérkező hideg, esős idő könnyen meghiúsíthatja a másod-, másod pót- vagy harmadköltésű fészekaljak felnevelését. Az elmúlt években azonban egyre gyakrabban késnek az őszi frontok, ami sikeresebbé teszi az egyre csökkenő állományú fecskék számára a kockázatvállalást, és nagy valószínűséggel számíthatunk arra, hogy az elkövetkező évtizedekben több más faj fészkelési időszaka is kitolódik.

A fecskék késői költése a madarak számítását keresztülhúzó, tartósan beköszöntő hidegfront esetében nagy terhet róhat a madárvédőkre, mivel ez a madárcsoport alapvetően repülő életmódja és repülve vadászó táplálkozása miatt házi körülmények között egyszerűen alkalmatlan a sikeres (értsd: tavasszal elengedhető) fogságban átteleltetésre. Tollaik a szűk kalitkákban szennyeződnek, végük a rácsokon letöredezik, ami végül a röpképtelenségükhöz vezet és tavasszal nem lehet szabadon engedni őket. Ezért a bajba került fiókáknak a nagy fűtött röpdékkel rendelkező állatkerti madármentő állomásokon van esélyük az egészséges felnövekedésre és a következő április-májusi elengedésre. Sokkal szerencsésebb a helyzet, ha az őszi hűvös idő csak néhány napig tart, mert ilyenkor a kirepüléshez közel álló fiókákat etetéssel átsegíthetjük a nehéz időszakon, majd az ismét beköszöntő szép időben el is engedhetünk (részletek >>).

A mostani nyáriasan meleg, napos időben szerencsére nincs szükség fecskementésre, és reméljük, hogy ez így is marad!      

fecskefigyelo.mme.hu

Kérjük, ha Ön is tud elhúzódó, jelenleg is aktív fecskefészekről
regisztráljon a
lakossági fecske oldalon, és töltse fel adatait!
Köszönjük!


Kapcsolódó oldalak


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!Orbán Zoltán

Kapcsolódó hírek

Börzsönyi szalamandra-túránk résztvevői

A nyár beköszöntével kicsit összefoglalnánk az "Év kétéltűje - a foltos szalamandra - 2019" kampányunk első félévét - talán egy kicsit a dicsekvés és nem titkoltan a hasonló rendezvények szervezésére buzdítás szándékával.

„Mária”, a jeladós darázsölyv 2018-2019-es vonulási útvonala

2019. május 20-án érkezett vissza költőhelyére, a befogás helyétől néhány kilométerre a 2018. augusztus 9-én, Baja közelében jeladóval felszerelt darázsölyv. 

Ariel Brunner, a BirdLife Europe iroda EU szakpolitikai vezetőjének előadása (fotó: Králl Attila)

Az egyesületünk által szervezett konferencia apropója az volt, hogy mezőgazdaság természeti sokfélesége – a biodiverzitás - évtizedek óta folyamatosan csökken. A legújabb tudományos kutatások és nemzetközi szervezetek témával kapcsolatos jelentései rövid távon egyes állatfajok eltűnését, középtávon pedig az emberi jóllét és élelmiszerellátás ma ismert egyensúlyának...