Lehetnek még költő fecskék az országban?

Sárfészket építő fecskéink: a molnár- és a füsti fecske a legkésőbbre kitolódó költésű énekesmadaraink közé tartoznak. Azonban egyedül erre a két fajra jellemző a szeptemberben is általánosnak számító fiókanevelés, ami olykor akár októberig is elhúzódhat.

Molnárfecske hagyja el a fészkét (Fotó: Orbán Zoltán).


A Magyarországon fészkelő madárfajok több mint 95%-a számára augusztusra befejeződik a költési szezon és elkezdődik a felkészülés a vonulásra vagy az áttelelésre. A parlagi galamb (házi galamb) és a balkáni gerle egész évben fészkelő madarak, az énekesmadarak között azonban ritka az őszbe nyúló költés. Ennek egyik szélsőséges példájáról számoltunk be tavaly egy novemberben fiókákat reptető széncinege pár kapcsán (részletek >>). 

A repülő rovarokra vadászó táplálékspecialista fecskék a többi fajnál is jelentősebb kockázatot vállalnak az elhúzódó költéssel, hiszen az augusztus 20-a után "menetrendszerűen" megérkező hideg, esős idő könnyen meghiúsíthatja a másod-, másod pót- vagy harmadköltésű fészekaljak felnevelését. Az elmúlt években azonban egyre gyakrabban késnek az őszi frontok, ami sikeresebbé teszi az egyre csökkenő állományú fecskék számára a kockázatvállalást, és nagy valószínűséggel számíthatunk arra, hogy az elkövetkező évtizedekben több más faj fészkelési időszaka is kitolódik.

A fecskék késői költése a madarak számítását keresztülhúzó, tartósan beköszöntő hidegfront esetében nagy terhet róhat a madárvédőkre, mivel ez a madárcsoport alapvetően repülő életmódja és repülve vadászó táplálkozása miatt házi körülmények között egyszerűen alkalmatlan a sikeres (értsd: tavasszal elengedhető) fogságban átteleltetésre. Tollaik a szűk kalitkákban szennyeződnek, végük a rácsokon letöredezik, ami végül a röpképtelenségükhöz vezet és tavasszal nem lehet szabadon engedni őket. Ezért a bajba került fiókáknak a nagy fűtött röpdékkel rendelkező állatkerti madármentő állomásokon van esélyük az egészséges felnövekedésre és a következő április-májusi elengedésre. Sokkal szerencsésebb a helyzet, ha az őszi hűvös idő csak néhány napig tart, mert ilyenkor a kirepüléshez közel álló fiókákat etetéssel átsegíthetjük a nehéz időszakon, majd az ismét beköszöntő szép időben el is engedhetünk (részletek >>).

A mostani nyáriasan meleg, napos időben szerencsére nincs szükség fecskementésre, és reméljük, hogy ez így is marad!      

fecskefigyelo.mme.hu

Kérjük, ha Ön is tud elhúzódó, jelenleg is aktív fecskefészekről
regisztráljon a
lakossági fecske oldalon, és töltse fel adatait!
Köszönjük!


Kapcsolódó oldalak


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!Orbán Zoltán

Kapcsolódó hírek

Madármegfigyelés (Fotó: Orbán Zoltán)

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett nemzetközi programon idén 35 BirdLife-partner ország madártani szervezete, köztük hazánk képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) madarász ovi programjához környezeti nevelőt keres, megbízási jogviszonyban, vagy vállalkozói szerződéssel, teljesítményarányos bérezéssel.

Az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportja online országos madártani versenyt hirdet általános és középiskolások részére. A Beretzk Péter emlékére elnevezett verseny 2019. szeptemberétől 2020. márciusig zajló madárismereti vetélkedő. A versenyen résztvevő diákoknak Magyarország élővilágával kapcsolatos, elsősorban a hazai madárfaunát érintő kérdéseket kell megválaszolniuk.