Lencsevégre kaptuk a tatai kis liliket!

Ritka vendég érkezett a tatai Ferencmajorban. A napokban látott kis lilik globálisan veszélyeztetett, nagyon ritka faj. Hazánkban legnagyobb számban a Hortobágyon fordul elő a vonulási időszakban. Nagyobb része a skandináv populációból érkezik hozzánk, míg a többi helyen megfigyelt madarak Észak-Oroszországból húzódnak a Kárpát – medencébe a téli időszakban.

A kis lilik skandináviai költőállománya mára kevesebb, mint 30 párra tehető. Több európai ország is aktívan részt vesz védelmében, a Hortobágyi Nemzeti Parkban 2008-ig futott egy uniós támogatású LIFE projekt, melynek hazai célja a megfelelő és védett táplálkozó és éjszakázó helyek kialakítása volt.

Az európai projektekben már műholdas nyomkövetőt is kapott néhány madár, hasonlóan a magyar kék vércsékhez és kerecsensólymokhoz.

A kis lilik mellet látható vörösnyakú lúd, apácalúd, kanadai lúd és havasi partfutó is . A madarak többségét nagy lilikek és vetési ludak teszik ki, számuk meghaladja a 17 000-et, a gémek és kócsagok száma is több százra tehető. A tó körül éjszakázó vetési varjak is közel 12 000-en vannak már.

Fotó: Csonka Péter

A kis lilikről bővebben

A kis lilik védelmét célzó nemzetközi LIFE projekt - magyar részvétellel

Az aktuális LIFE projekt

Adatok az európai állományról.

 

 
   Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.


IX. Tatai Vadlúd Sokadalom

Szervezők:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Komárom-Esztergom megyei Csoportja;
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság;
Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. 

Védnök:
Michl József Tata Város polgármestere 

Fő támogatók:
Tata Város Önkormányzata
Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság

Kapcsolódó hírek

Parlagi sasok (Fotó: Horváth Márton)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban tizenhetedik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását.

A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya – hagyományaihoz hűen – 2020-ban is rajzpályázatot hirdet. Pályázni az év hüllője, a keresztes vipera megalkotásával, illetve melanisztikus – azaz fekete – erdei siklók, kockás siklók, vízisiklók rajzaival lehet.