Lepketábor Sajómercsén

A Magyar Madártani Egyesület munkatársai idén először szerveztek olyan természetvédelmi tábort, amelynek főszereplői nem a madarak, és még csak nem is gerinces állatok, hanem a rovarok egy változatos, színpompás csoportja, a lepkék voltak.


Fotó: Kozma Péter

A tábor helyszíne a Heves-Borsodi-dombság peremén fekvő falucska, Sajómercse, ahol egy különleges, lepkefajok védelmére kijelölt európai jelentőségű védett terület található, amely része az Európai Unió ökológiai hálózatának, a Natura 2000 hálózatnak.


Fotó: Kozma Péter

A lepketábor résztvevői bepillantást nyerhettek a természetvédelemi szakemberek munkájába, megismerkedhettek a kutatók által használt módszerekkel, és azokkal a hagyományos gazdálkodási formákkal, valamint területkezeléssel, amelyek segítenek megőrizni ezeket az értékes élőhelyeket.

Kozma Péter

Kapcsolódó hírek

Az Oculudentavis valószínűleg apró rovarokkal táplálkozott (illusztráció: Han Zhixin)

Egy kínai, amerikai és kanadai kutatókból álló kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálta a világ eddigi legkisebb méretű dinoszauruszát. Az őslényt az egyik kutató a legfurcsább leletként írta le, amivel valaha találkozott.

Csatlakozz te is a Föld Órájához! Ahogy minden évben, úgy idén is lesz Föld Órája! A világ legnagyobb önkéntes akciója keretében most arra kérünk mindenkit, hogy március 28-ától egy – vagy akár több – vállalással álljon ki a természet és a fenntarthatóság mellett.

Kedves szülők, tisztelt pedagógusok, a mostani nehéz helyzetben szeretnénk a figyelmükbe ajánlani az elmúlt évek fejlesztéseit, amit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hozott létre. A fejlesztések segíthetik a pedagógusok tanórákra való felkészülését vagy az órák, szakkörök élményszerűbbé tételével a tanulók motiválását.