Madarász ovi

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) zöld szervezetként különösen fontosnak tartja, hogy a gyerekekben már óvodás korban kialakuljon a természet iránti szeretet és tisztelet. Ezen területen a pedagógusok által végzett munka döntő fontosságú a jövő nemzedék életében, környezetéhez való hozzáállásában. Az MME ezért szeretné segíteni az óvodapedagógusok munkáját ezen a téren.

A madarakkal való találkozás felejthetetlen lehet (Fotó: Orbán Zoltán)

Az óvodai foglalkozások kapcsán a gyerekekben ezernyi kérdés merül fel, és ezek megválaszolása sokszor nem könnyű feladat. A Madarász ovi foglalkozások célja a gyerekek természetvédelmi ismeretanyagának bővítése mellett a terepi élmények megszerzése, élő kapcsolat kialakítása a természettel, a madarakkal.

A program során az óvodások aktívan részt vesznek alapvető környezetvédelmi tevékenységekben, megismerik a környezetükben élő növényeket és állatokat. Egész évben végeznek állat- és növénygondozási feladatokat, ezáltal alkalmazás közben sajátítják el a „mi kertünk”, „mi fánk”, „mi madarunk” kifejezéseket és fogalomkört. A zöld jeles napok megünneplése mellett lehetőség nyílik saját, óvodai- és csoportszintű „védjük a madarakat” hagyományok kialakítására.

Az MME-vel partnerségben tevékenykedő madarász ovik előnye, hogy tételesen eleget tesznek a zöld óvodai kritériumrendszer többségének.

Madarász ovi foglalkozás (Fotó: Orbán Zoltán)
Madarász ovi foglalkozás (Fotó: Orbán Zoltán)

 Madarász ovi program
A foglalkozások a Madarász Ovi hagyományaihoz igazodva szeptembertől - havi egy alkalommal – május végéig tartanak.

1.    (csoportszobai) foglalkozás: „Madárlesen”. A madarak jellegzetességei, szokásai.
2.    (terepi) foglalkozás: „A mi óvodánk körül élő madarak”.
3.    (csoportszobai) foglalkozás: „Készülődés a télre”.  A tél hatása a madarak életére.
4.    (terepi) foglalkozás: „Madárkarácsony”. Madárkarácsonyfa készítése az udvaron*, vagy madáretető kirándulás a parkba, közeli erdőbe, vízpartra.
5.    (csoportszobai) foglalkozás: „Nemszeretem állatok”. Bogarak, kígyók, békák….
6.    (terepi) foglalkozás: „Igaz a hír, gólyahír?!” Mi bújt elő, mi nyílt ki, mi jött meg?
7.    (csoportszobai) foglalkozás: „Színes Tavasz!” A madarak násza, költés, fiókanevelés.
8.    (terepi) foglalkozás: „Vendégségben az erdőben” Kirándulás.

A csoportszobai foglalkozások játékkal fűszerezett projektoros vetítéssel zajlanak. A terepi foglalkozások helyszínét előzetes egyeztetéssel választjuk ki.

A 8 foglalkozás ára: 9500 Ft/alkalom; a szolgáltatás MME intézményi tagoknak ÁFA-mentes.

Ha valamely óvoda elnyerte már a Madárbarát kert címet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől, akkor a foglalkozások díjából 5 % kedvezményt kap.

A foglalkozások maximum 24 fős csoportokra értendőek.

Az egyes foglalkozások különállóan is kérhetőek.

Jeles zöld napokhoz kapcsolódóan lehetőség van egész óvodát érintő vetélkedő szervezésére, lebonyolítására is.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az MME környezeti nevelői, elvi okokból élő madárral nem dolgoznak a foglalkozásokon. A vadon élő madarainknak a helye a természetben van, nem kalitkában!

További információ: mme@mme.hu

Az óvodák számára további együttműködési lehetőséget kínál az MME tagsági formája Intézményi tagjaink éves tagsági díjuk befizetésével (12 000 Ft) jogosultak az évi négy alkalommal, évszakonként megjelenő Madártávlat magazin 3-3 példányára. További együttműködésre ad lehetőséget az MME Madárbarát kert programja, amelynek feltétele a regisztrációt és regisztrációs díj befizetését (további információ árainkról itt) követően madárvédelmi tevékenységek bemutatása (legalább egy mesterséges madárodú kihelyezés, itató folyamatos működtetése, téli madáretetés). További információ a Madárbarát kert programról itt kérhető.