Kis héja
Kis héja

Nevek és kódok

Magyar név
Kis héja
Tudományos név
Accipiter brevipes
Angol név
Levant Sparrowhawk
EURING-kód
02730
HURING-kód
ACCBRE

Rendszertan

Rend
Vágómadár-alakúak
Accipitriformes
Család
Vágómadárfélék
Accipitridae

Testméretek

Testhossz (cm)
32-38
Szárny fesztávolság (cm)
65-75
Hím tömege (g)
150-223
Tojó tömege (g)
232-275

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
fokozottan védett
Természetvédelmi érték (Ft)
500 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék
Madárvédelmi Irányelv
I. függelék

Leírás és életmód 

Ez a karvalyhoz nagyon hasonló madár hazánkban alkalmi fészkelő faj és nagyon ritka átvonuló. A múlt század közepén még költött a Debreceni Nagyerdőben és Sarkad környékén is. Azóta csak szórványosan telepszik meg egy-egy pár. Legutóbb 2009-ben fészkelt hazánkban bizonyítottan. Felbukkanására inkább az ország keleti részében lehet számítani. Mivel egész európai állománya sérülékeny, a nálunk esetlegesen megtelepedő párok költésének zavartalanságának biztosítása fontos természetvédelmi feladat. Rokonától eltérően vonuló madár, a telet Afrika trópusi területein tölti. Kisebb csapatokban hagyja el Európát a Boszporusz felett, ahol akár több tucat madarat is lehet látni egy-egy alkalommal az őszi vonulás során.

Élőhelye, költése:

A Balkánon, a Fekete-tenger mentén és Kis-Ázsiában élő faj. Élőhelye és életmódja a karvalyhoz hasonló, ahol mindkét faj előfordul, a kis héja inkább a síkságok madara. Fészekanyagként ágakat használ, a fészek belsejét puha növényi részekkel béleli. A fészekalj 3-5 tojásból áll, a fiókák 29-30 nap kotlási idő után kelnek ki a tojásból. A fiókák egy hónapig maradnak a fészekben. Táplálékában a madarak dominálnak, de rovarokat, gyíkokat, kisemlősöket is fogyaszt.


Kifejlett hím kis héja


Fiatal kis héja

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 0 - 1 párra tehető (2000-2012), s ingadozó trendet mutat (2000-2012).

Hazai előfordulás

Státusz: alkalmi fészkelő

Előfordulási időszak: május-augusztus hónapokban

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Kis héja. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-accbre Letöltés dátuma: 2019-08-17