Rövidcsőrű lúd
Rövidcsőrű lúd

Nevek és kódok

Magyar név
Rövidcsőrű lúd
Tudományos név
Anser brachyrhynchus
Angol név
Pink-footed Goose
EURING-kód
01580
HURING-kód
ANSBRA

Rendszertan

Rend
Lúdalakúak
Anseriformes
Család
Récefélék
Anatidae

Testméretek

Testhossz (cm)
60-75
Szárny fesztávolság (cm)
135-170
Hím tömege (g)
1 900-3 300
Tojó tömege (g)
1 800-3 100

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék, AEWA

Leírás és életmód 

Ritka kóborló Magyarországon ősszel és tavasszal, amikor más vadludak népes csapataiban lehet megfigyelni néhány példányát. A vetési lúd vadászata közben előfordulhat, hogy ezt a fajt is lelövik, mivel a felületes megfigyelő könnyen összetévesztheti a két fajt. Az állomány jelentős része Nyugat-Európa tengerparti területein telel, nálunk a jövőben sem várható nagyobb számú megjelenése. A vadludak vadászati hasznosításának megfelelő szinten tartásán, a megfelelő éjszakázóhelyek nyugalmának biztosításán és az egyedek kíméletén túl nem igényel speciális természetvédelmi intézkedést.

Élőhelye, költése:

Izlandon, a Spitzbergákon és Grönland keleti részén helyettesíti a vetési ludat. Fészkét növényi anyagokból építi, pehelytollakkal béleli. Fészekalja 3-7 tojásból áll, a kislibák körülbelül egy hónap alatt kelnek ki a tojásokból, további két hónap múlva érik el röpképességüket. Hazánkban más ludakhoz hasonlóan fűfélékkel, kultúrnövények hajtásaival és kipergett magvakkal táplálkozik, de költőhelyén szinte bármilyen növényi anyagot elfogyaszt, beleértve a mohákat is.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Rövidcsőrű lúd. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-ansbra Letöltés dátuma: 2019-07-21