Pusztai sas
Pusztai sas

Nevek és kódok

Magyar név
Pusztai sas
Tudományos név
Aquila nipalensis
Angol név
Steppe Eagle
EURING-kód
02942
HURING-kód
AQUNIP

Rendszertan

Rend
Vágómadár-alakúak
Accipitriformes
Család
Vágómadárfélék
Accipitridae

Testméretek

Testhossz (cm)
67-86
Szárny fesztávolság (cm)
175-230
Hím tömege (g)
1 950-3 110
Tojó tömege (g)
2 270-4 850

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
250 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
CR – Súlyosan veszélyeztetett (Critically Endangered)
Vörös lista (EU)
NE – Felméretlen (Not Evaluated)
Berni Egyezmény
III. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék

Leírás és életmód 

Ritka tavaszi és őszi átvonuló, illetve nyári kóborló. Megfigyelésére leginkább az Alföldön, azon belül főleg a Hortobágyon van esély. Mivel hazánk nem játszik jelentős szerepet vonulásában az itt megjelenő egyedek kíméletén túl nincs szükség speciális természetvédelmi feladatokra. 2003-ban sikerült meggyógyítani egy mérgezetten talált egyedét. A telet Közép- és Kelet-Afrikában tölti.

Élőhelye, költése:

Az eurázsiai sztyeppzóna tipikus madara. Hozzánk legközelebb Ukrajnában költ néhány pár. Mivel élőhelyén kevés fa található, fészkét leginkább a földre, ritkán sziklapárkányra vagy fára építi. Fészekalja 1-3 tojásból áll. A tojó körülbelül 45 napig kotlik, a fiókák 55-60 naposan hagyják el a fészket. A kezdeti időszakban a tojó a fészekben tartózkodik, de a fiókák növekedésével étvágyuk is nő, tehát mindkét szülőnek vadásznia kell. Tápláléka jelentős részét az élőhelyén gyakori ürge teszi ki. Mikor ezek a rágcsálók megkezdik téli pihenőjüket, a sasok elvonulnak Afrikába. Időnként más rágcsálókat és madarakat is elejt.

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Pusztai sas. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-aqunip Letöltés dátuma: 2019-12-13