Búbos réce
Búbos réce

Nevek és kódok

Magyar név
Búbos réce
Tudományos név
Aythya affinis
Angol név
Lesser Scaup
EURING-kód
02050
HURING-kód
AYTAFF

Rendszertan

Rend
Lúdalakúak
Anseriformes
Család
Récefélék
Anatidae

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
európai jelentőségű
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék

Leírás és életmód 

Amerikai bukóréce, egy egyedét figyelték Magyarországon 2003-ban a Hortobágyon. A hegyi réce kistestű rokona, megjelenése ahhoz hasonló, de csak kontyos réce nagyságú. Európa nyugati részén többször is megfigyelték, ezek jelentős része minden bizonnyal vonulás közben eltévedt, így kerültek át kontinensünkre. Eredetileg Közép-Amerikában és Dél-Amerika északi részén telel. Madárparkokból szökött egyedeivel is találkozhatunk Európában. Mivel csak rendkívül ritka kóborlóként jelentkezik, hazai természetvédelmi jelentősége nincsen.

Élőhelye, költése:

Kanadában és az USA-ban költ. Kedveli a viszonylag mély, jól átlátható vizeket, ahol lehetősége van a víz alá bukni. Fészkét növényi anyagokból építi, pehelytollaival béleli. Tojásainak száma 6-14, fészekalja teljessé válásakor kezdi meg a kotlást, ami 21-27 napig tart. A fiókák a kikeléstől számított két hónapon belül röpképessé válnak. Főleg állati eredetű táplálékot, csigákat, kagylókat, rovarokat és rákokat fogyaszt.


Hím búbos réce

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Búbos réce. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-aytaff Letöltés dátuma: 2019-04-26