Hosszúfarkú cankó
Hosszúfarkú cankó

Nevek és kódok

Magyar név
Hosszúfarkú cankó
Tudományos név
Bartramia longicauda
Angol név
Upland Sandpiper
EURING-kód
05440
HURING-kód
BARLON

Rendszertan

Rend
Lilealakúak
Charadriiformes
Család
Szalonkafélék
Scolopacidae

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
európai jelentőségű
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék

Leírás és életmód 

Amerikai kóborló, Magyarországon egy alkalommal figyelték meg 2007-ben, Nagyiván határában. Más észak-amerikai kóborlókhoz hasonlóan olyan kis számban jelentkezik hazánkban, hogy természetvédelmi szempontból nem jelentős faj Magyarországon.

Élőhelye, költése:

Észak-Amerika nyílt préri területein költ, télre Dél-Amerikába vonul. Kisebb kolóniákban fészkel, a tojó négy tojást rak. A költésben és a fiókanevelésben mindkét szülő részt vesz. Tápláléka különböző rovarokból, pókokból, csigákból és férgekből áll, kevés növényi anyagot is fogyaszt.

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Hosszúfarkú cankó. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-barlon Letöltés dátuma: 2019-04-26