Hóbagoly
Hóbagoly

Nevek és kódok

Magyar név
Hóbagoly
Tudományos név
Bubo scandiaca
Angol név
Snowy Owl
EURING-kód
07490
HURING-kód
BUBSCA

Rendszertan

Rend
Bagolyalakúak
Strigiformes
Család
Bagolyfélék
Strigidae

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
fokozottan védett
Természetvédelmi érték (Ft)
100 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
CR – Súlyosan veszélyeztetett (Critically Endangered)
Berni Egyezmény
II. függelék
Madárvédelmi Irányelv
I. függelék

Leírás és életmód 

Az északi sarkvidéken előforduló, nagytermetű cirkumpoláris elterjedésű bagolyfaj. A Magyarországra is eljutó példányok valószínűleg fiatal kóborlók, vagy az északi területek táplálékszegény időszakában délebbre kényszerülő madarak. Főleg lemmingekkel táplálkozik, de madarakat, kétéltűeket, halakat, rovarokat és a rákokat is elfogyaszt.

Élőhelye, költése:

A nyílt tundrán költ, ahol a felszín mozaikos, sziklákkal, zuzmókkal, mohákkal, mocsarakkal tarkított. Költésbe későn, májusban, júniusban kezd. A hóbaglyok párválasztása nem egész életre szól, és gyakori a bigámia is. Fészket nem épít, tojásait a maga kaparta talajmélyedésbe rakja, rendszerint egy kiálló magaslat vagy domb tetején. A lerakott tojások száma elsősorban a táplálékmennyiség függvénye, átlagosan 4-9, de a lemmingek gradációja esetén akár 11-14 tojást is rakhat. Csak a tojó kotlik, a hím a táplálékot hordja, de csak a tojó etet. A fiókák fészekhagyók, azaz a röpképességüknél jóval korábban elmásznak a fészekből, de repülni csak hetekkel később lesznek képesek.

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Hóbagoly. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-bubsca Letöltés dátuma: 2019-04-26