Szürke zsezse
Szürke zsezse

Nevek és kódok

Magyar név
Szürke zsezse
Tudományos név
Carduelis hornemanni
Angol név
Arctic Redpoll
EURING-kód
16640
HURING-kód
CARHOR

Rendszertan

Rend
Verébalakúak
Passeriformes
Család
Pintyfélék
Fringillidae

Testméretek

Testhossz (cm)
13-15
Szárny fesztávolság (cm)
21-28
Hím tömege (g)
11-16
Tojó tömege (g)
10-15

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
Berni Egyezmény
II. függelék

Leírás és életmód 

A zsezséhez meglehetősen hasonló külsejű madár, attól valamivel világosabb, szürkébb színezetű. Ahol élőhelyük átfed, ott a két faj gyakran egy csapatban is megfigyelhető. Két magyarországi előfordulása ismert még a XIX. század végéből, illetve további kettő a múlt századból. Tápláléka megegyezik a zsezse táplálékával. Vonuló, a telet költőhelyétől valamivel délebbre húzódva tölti.

Élőhelye, költése:

Skandinávia legészakibb területein, Grönland, Ázsia és Észak-Amerika bokros tundrás területein költ. Fészkét fűzfa- vagy nyírfabokrokra alacsonyan építi gyökér- és háncsdarabkákból, nyírfakéregből, száraz fűszálakból és mohából, melyet tollakkal és szőrszálakkal bélel. A fészket a tojó rakja, mialatt a hím a közelben énekel. Évente csak egyszer költ, fészekalja 4-6 tojásból áll.

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Szürke zsezse. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-carhor Letöltés dátuma: 2019-12-07