Északi búvár
Északi búvár

Nevek és kódok

Magyar név
Északi búvár
Tudományos név
Gavia stellata
Angol név
Red-throated Loon
EURING-kód
00090
HURING-kód
GAVSTE

Rendszertan

Rend
Búváralakúak
Gaviiformes
Család
Búvárfélék
Gaviidae

Testméretek

Testhossz (cm)
53-69
Szárny fesztávolság (cm)
106-116
Hím tömege (g)
1 100-1 600
Tojó tömege (g)
1 000-1 600

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
II. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék, AEWA
Madárvédelmi Irányelv
I. függelék

Leírás és életmód 

Szórványos átvonuló, főleg október és november hónapokban lehet vele találkozni a nagyobb folyó- és állóvizeinken. Ritkán áttelel, kisebb számban tavasszal is megfigyelhető, néha a gyakoribb sarki búvár társaságában. Leginkább a tengeren telel. Európai állománya sérülékeny, de ritkasága miatt Magyarországon nem igényel célzott védelmi intézkedést.

Élőhelye, költése:

Eurázsia és Észak-Amerika sarkvidéki területein költ, tengerhez közeli, háborítatlan tavakon. A költőterületekre visszaérkezve elfoglalják revírjüket, és látványos násztáncot adnak elő, miközben hallatják jellegzetes hangjukat. Fészkét lehetőség szerint kisebb szigetek növényzettel borított szegélyében alakítja ki. A fészeképítéshez növényi anyagokat halmoz fel, melynek közepében egy csészét alakít ki, ahová lerakja 2-3 tojását. A fészekhagyó fiókák követik szüleiket, a család a vonulásig együtt marad. Elsősorban halakkal táplálkozik, alkalmanként rákokat, rovarokat és puhatestűeket is fogyaszthat.


Nyári tollazatú északi búvár


Téli tollazatú északi búvár

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai előfordulás

Státusz: ritka vendég

Előfordulási időszak: október-február hónapokban, néha tavasszal is


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Északi búvár. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-gavste Letöltés dátuma: 2019-04-19